Cursus ‘Politieke stromingen & Liberalisme’

Geplaatst: 16 juni 2010 in Algemeen, Het Nieuwe Regeren

Amsterdam – Het bewust en gericht vergaren van kennis is belangrijk als je ambitieus bent. Zaterdag 12 juni jl. werd door de VVD Amsterdam de cursus ‘Politieke stromingen en Liberalisme’ georganiseerd. De organisatie was in vertrouwde handen van Hildegard Nefs en het doceren werd ingevuld door Marijke van Dobben de Bruijn. Voor mij was het de eerste stap in het specifiek volgen van onderricht in politiek. De verwachting van mij was om de theoretische kennis beter te kunnen koppelen aan de al aanwezige kennis en ervaring. De cursusdag werd verzorgd in Hotel De Toren aan de Keizersgracht, een mooie locatie in het hartje van Amsterdam. Voor de cursus hadden zich 14 mensen aangemeld. Een melange van ambitieuze mensen met allen een eigen doelstelling en mening. Wanneer mensen op een zonnige zaterdag de gehele dag zich vrijwillig onttrekken aan het mooie weer om met elkaar te spreken over politiek, over de maatschappij en de ontwikkelingen, dan moet je wel over een goede motivatie en interesse beschikken.

Ook in dit blog neem ik u mee door een deel van de dag. Op eenvoudige wijze probeer ik inzicht te geven in hetgeen ik heb ervaren. Voor mij persoonlijk, maar ook gelijkgestemden vormen de blogs een goed archief voor de toekomst. Zo bouw ik mijn bibliotheek als een serieus naslagwerk. Tijdens het schrijven van het blog doe ik gelijk onderzoek naar belangrijke informatie op internet. Waar mogelijk neem ik de hyperlinks naar de broninformatie op, zodat het blog ook echt als een naslagwerk kan fungeren. En onder het motto ‘kennis is waardevol als je het deelt’, schrijf ik mijn blogs.

Voorwoord
Mijn motivatie om cursussen te volgen op het gebied van politiek is ingegeven vanuit intrinsieke waarde. Het heeft altijd wel mijn interesse gehad. Echter kwam ik door verschillende omstandigheden er niet eerder toe om hier expliciet mee aan de slag te gaan. Vanaf jonge leeftijd heb ik mij altijd wel belangeloos ingezet voor maatschappelijke doelen. In de sport als voormalig voorzitter van Stichting De Amateurscheidsrechter voor de belangen van de Nederlandse amateurscheidsrechters, als voormalig penningmeester voor de Westfriese afdeling van Veilig Verkeer Nederland waar ik mijn energie heb gegeven aan het veiliger maken van het verkeer voor kinderen en betrokkenheid bij verschillende maatschappelijke projecten of vrijwilligersinitiatieven. Het is een bewuste keuze om kennis, kunde en ervaring in te zetten. Het aan mij gegeven talent, voorzover je het als talent mag bestempelen, is niet mijn eigendom. De filosofie is dat ik de ‘opdracht’ heb om het talent in de breedste zin van het woord in te zetten en daarmee een serieuze bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen om mij heen en ten behoeve van maatschappelijke doelstellingen. Een belangrijke typering van een liberaal is ‘het nemen van eigen verantwoordelijkheid!’. Een voortvloeisel van mijn beleving is het delen van kennis d.m.v. mijn blogs.

Introductie
De ochtend werd geopend door Hildegard Nefs. Na een korte uitleg was de spreektijd voor Marijke van Dobben de Bruijn. Op boeiende wijze begon zij de voorstelronde. De indrukwekkende carriere van Marijke passeerde in korte tijd de revue. Daarna was het aan de cursisten om aan te geven wie je bent, wat je doet en wat je motiveert om deel te nemen aan deze cursus. Het eerste inhoudelijke dialoog en interactie was geopend. De groep bestond uit een grote variatie aan mensen, met allemaal een duidelijke interesse in het Liberalisme en de bewuste keuze voor de VVD.

De geschiedenis
Marijke gaf in heldere bewoording aan hoe het programma voor de dag was vormgegeven. De geschiedenis van de politieke stroming werd als eerste punt aangereikt. Je kunt pas een focus hebben voor een voorkeur als je ook begrijpt wat de andere stromingen zijn. In algemene zin werd vanuit het verleden de opbouw gemaakt. In hoofdlijnen is het ontstaan van het huidige politieke bestel in drie drie primaire stromingen in te delen, t.w. Socialisme, Liberalisme en Christendemocratie. Op een bevlogen wijze vertelde Marijke over het ontstaan van de staatsinrichting (‘Het huis van Thorbecke‘), hoe het huidige politieke landschap is vormgegeven en wat er in het verleden allemaal heeft moeten plaats vinden om te komen waar we nu zijn aangekomen. Vol van enthousiasme waren de oren van de aanwezigen gespitst.

De politieke stromingen
In het openingswoord van Marijke werd de structuur van de dag helder neergezet. Met vol vertrouwen en enthousiasme was de start een feit. In een logische opbouw werd via de historische weg uitleg gegeven aan het ontstaan van de politieke stromingen. Op interactieve wijze vond er kennisdeling plaats, waarbij Marijke een geweldige schat aan ervaring inbracht beginnende bij het ontstaan van de politiek. Al snel werd ingezoomd op ‘De Verlichting‘. In deze periode ca. 1650 tot de ‘Franse Revolutie‘ begon de kanteling te komen richting het redeneren in plaats van alleen geloven. Hierdoor wordt deze periode ook wel ‘De Eeuw van de Rede‘ genoemd.

De geschiedenis werd stap voor stap doorlopen. Sommige onderdelen waren rechtstreeks te relateren aan opleidingen uit het verleden met hier en daar wat meer nuance. Of opfrissing, want geleerde geschiedenis raak je niet meer kwijt. De kracht van de cursus zat hem in de opbouw. Langzaam werden de stromingen helder en waar nodig nader toegelicht.

© 2010 Richard Raats

reacties
  1. Viviane Rose schreef:

    Het belangrijkste van geschiedenis, is te beseffen dat wat we nu doen geschiedenis wordt. Stromingen zijn vaak naderhand beter te overzien, maar we zitten er middenin. Hoewel een stroming niet een te grijpen ding is, maar pas in context bestaat.
    Vandaag had ik het er nog over, dat ik zo weinig interesse heb in geschiedenis: Soms is het goed volledig geschiedenisloos (niet blanco) naar het nu kijken de beste manier om de juiste beslissingen te maken. …daar laat ik het dan maar bij, als vegan, ongelovige Trekkie.. tja, dan ben je meer op de toekomst gespitst. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.