Gaat AI de nieuwe recruiter worden?

Geplaatst: 2 april 2019 in Niet gecategoriseerd

Schagen – De tegenwoordige recruiter heeft het moeilijk! De ‘War on Talent’ zorgt enerzijds voor mooie kansen als je een goed netwerk heb en mensen weet los te weken van hun huidige werkgever. Anderzijds kost recruitment waanzinnig veel tijd, met niet altijd een succesvolle afloop. En dan komt ineens ook Artificial Intellingence om de hoek kijken waardoor ogenschijnlijk het werk van een recruiter helemaal buitenspel komt te staan. Althans dat is de mening van de vele AI-experts. Zij spreken over het aanleggen van een ‘Data Lake‘ waaroverheen AI wordt gezet om de juiste talenten te vinden. Het vreemde is wel dat zelfs Google gestopt is met het verder ontwikkelen van deze methode. Al snel is duidelijk geworden dat een ‘Data Lake‘ met AI als ‘speurneus’ niet de ultieme oplossing vormt. Gaat de intelligente digitale recruiter nu echt in de komende jaren de traditionele menselijke recruiter vervangen?

Je kunt je eenvoudig de volgende vragen stellen: Hoe betrouwbaar is de data? Hoe objectiveer je de informatie? Welke uitgangspunt neem je voor het vinden van de juiste mensen? Maar nog veel belangrijker, hoe zorg je ervoor dat het ‘Data Lake‘ voldoet aan de gestelde eisen conform de AVG/GDPR? Beschik je wel over de juiste toestemmingen?

dataprofile

Privacy & Discretie
Het recruitmentproces luistert erg nauw als het gaat om het opbouwen van een relatie met zowel de opdrachtgever/werkgever als potentiële kandidaten. Vertrouwen in discretie tijdens het proces is essentieel. Om nog maar te zwijgen over de privacy van een kandidaat. Stel je voor dat al jouw gegevens zonder jouw expliciete toestemming worden verzameld, in een groot meer van data wordt uitgezet en een digitale oplossing gaat bepalen of jij wel of niet geschikt bent om ergens voor in aanmerking te komen.  Het filmpje “The Computer Says No!” is een mooi voorbeeld van het leidend laten zijn van de technologie en bij de meeste mensen wel bekend. Gaat dat in de toekomst ook gelden als je in aanmerking wilt komen voor een nieuwe baan? Wie bepaalt uiteindelijk hoe ver men mag gaan over het verzamelen en vastleggen met persoonlijke informatie? Mijn mening daarover is glashelder, er is maar één die bepaalt of mijn persoonlijke informatie mag worden opgeslagen in systemen en dat ben ik zelf! En wil dus in mijn gevoel en conform de wetgeving daar zelf over kunnen bepalen of ik wil zwemmen in een meer van ongestructureerde data. Zonder expliciete toestemming wil ik dat niet!

Recruitment Concept. The meeting at the white office table.

Recruitment & Databestanden
Het recruiten van potentiële kandidaten wordt dus moeilijker. Althans gaat significant veranderen in de komende jaren. Neem daarbij de verhoging van de wens de mens voor flexibele werkvormen (lees: TechOps, DevOps en CloudOps Teams in de ICT) en een beter werk/privé balans, dan zijn technologische oplossingen wel noodzakelijk om tot versnelling van het recruitmentproces te komen. De rol van recruiter gaat daarmee ook sterk veranderen. De kracht van de verandering zit in het feit dat de toekomstige recruiter optimaal gebruik kan maken van intelligente oplossingen, maar de potentiële kandidaten zelf moeten kunnen bepalen of ze wel of niet in een databestand willen zitten. Zonder de uitdrukkelijke toestemming mag data niet meer worden opgeslagen.

://www.dreamstime.com/stock-photos-human-robot-hands-reaching-ar

Artificial Intellengence hand in hand met de recruiter
Laten we de hypothese nemen dat er toestemming is verleend. Wat gaat dan de rol worden van de recruiter? Of neemt de technologie het gehele proces over? Gaat de computer bepalen wie of wat welke rol op welke tijd moet uitvoeren? Gaat AI zelf de bedrijfsregels en uitgangspunten bepalen? En zo ja, op basis waarvan dan?

In eerdere blogs heb ik al eens geschreven dat de ‘Era van Human Value‘ is aangebroken en transparantie best schokkende effecten kan hebben (zie Boem! Transparantie doet pijn!). Alle technologie is voor handen, nu komt de mens weer centraal te staan. In mijn ogen begint het ‘menselijke’ bij de recruiter. Als ‘de computer’ je als recruiter op discrete wijze voorziet van de juiste selectie, gebaseerd op (traditionele) functiehuizen, aangevuld met de dynamische (door technologie gedreven) optimalisatie, dan kun je je volledig richten op de mens. Een heel belangrijk facet is namelijk door technologie niet vast te stellen, en dat is de ‘klik’! Hier gaat de toekomstige recruiter het verschil maken! Samenvattend kunnen we dus wel concreet maken dat het recruitmentproces op zich sterk wordt geoptimaliseerd door technologie en AI. Maar dat de zintuigen van de recruiter belangrijker worden in het zien, horen, voelen en ruiken van het juiste talent!

© 2019 R.J. Raats

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.