Heeft 100% elektrisch rijden de toekomst?

Geplaatst: 6 juni 2012 in Niet gecategoriseerd

Amsterdam – Het blog heb ik bewust een vraag als titel meegegeven. Het is tijdens deze praktijkproef wel gebleken dat de toepasbaarheid van 100% elektrisch rijden een individuele beslissing is. In het blog beschrijf ik een aantal effecten welke ik heb mogen ervaren. Of deze representatief zijn voor een groter geheel is mij nog niet duidelijk. De praktijkproef met deze auto’s is nog te kort om tot een duidelijke conclusie te komen in algemene zin. Laten we de proef op de som nemen en de verschillende facetten van 100% elektrisch rijden onder de loep nemen.

Voor de praktijkproef had ik het genoegen om in één van de 30 BMW’s ActiveE te mogen rijden (zie Autoweek). Onder het blog staan een aantal hyperlinks naar mediaberichten voor degene die meer willen weten over de BMW 1 ActiveE. Het exemplaar waar ik in heb gereden was voorzien van uiterlijke kenmerken van zowel BMW als KPN. Een stoere auto om te zien!

Het blog gaat in het algemeen over ‘100% elektrisch rijden’ in Nederland, waarbij ik ook nog iets schrijf over de voor- en nadelen van de auto. Het is echter géén review van de BMW ActiveE. Mijn achtergrond beperkt zich, ondanks het aantal gereden kilometers in mijn leven, tot gewone gebruikerservaring. Het is niet mijn professie of bedoeling om een beoordeling te geven van de auto op zich. De inspiratie voor dit blog is voortgekomen uit de vraag zoals de titel luidt!

Volledig elektrisch rijden heb ik al eens eerder mogen ervaren. De Tesla, een kleine sportauto met bijzonder kwaliteiten, was de eerste auto waar ik de ervaring van 100% elektrisch rijden mee heb opgedaan. De karakteristieken van de Tesla die mij bij waren gebleven waren vooral krachtig, geluidsloos, snel en vooral flitsend qua uitstraling. Een totaal onvergelijkbare auto met de BMW ActiveE behalve het feit dat beide auto’s zijn aangedreven met elektromotoren.

Het opladen
De start van zo’n praktijkproef begint bij het opladen van de auto. Aangekomen in Amsterdam plaatste ik de auto bij een oplaadpaal van de Gemeente Amsterdam met energievoorziening door Nuon. In de handleiding stond precies beschreven hoe aan- en afkoppelen diende plaats te vinden. Echter na uitvoering van de procedure bleek de auto niet te gaan laden. Hij gaf wel aan verbinding te hebben met de laadpaal, maar de energie ging niet stromen. In de auto stond een nummer vermeld wat ik kon bellen bij problemen met de auto of het laden. Resultaat was dat ik werd doorverwezen naar de beheerder van de laadpaal omdat de auto géén bijzondere signalen aangaf. Na zo’n zes keer contact met de beheerder van de laadpaal in een tijdsbestek van 1,5 uur werd duidelijk waar het probleem zat. De “energiepas” bleek nog niet geregistreerd te staan in het systeem. Ondanks de auto al eerder in gebruik was, er stond tenslotte al 1600 km op de teller, moest de “energiepas” toch nog geactiveerd worden.

Het Management Informatie Systeem
De volgende ochtend was de auto compleet opgeladen. De eerste stappen waren mijn nieuwsgierigheid bevredigen door alle functionaliteiten door te lopen. BMW heeft gekozen voor een simpel ogend dashboard met een groot display. Op het display worden alle functionaliteiten van de auto in overzichtelijke categorieën weergegeven. Een keuze knop brengt de bestuurder eenvoudig bij de functionaliteiten die wenselijk zijn. De aanwezigheid van radio, cd, navigatie (2d/3D) etc. maakt standaard onderdeel uit van de uitrusting. De specifieke functionaliteiten over de energievoorziening deden mij echt ten positieve verbazen. De visuele weergave van het technische deel van de auto is erg praktisch, overzichtelijk en mooi. De stroming van de energie wordt d.m.v. animatie duidelijk. De auto beschikt over een geavanceerd managementsysteem en laadt tijdens rit bij het afremmen de batterijen ook weer op. Op het display wordt de verbruik- en laadrichting (stroomschema) erg duidelijk weergegeven. Verder geeft het display allerlei technische- en verbruiksinformatie weer waardoor de bestuurder goed geïnformeerd kan blijven over de auto.

De weg op…
Na de oriëntatie in de documentatie en het bestuderen van het Management Informatie Systeem had ik het vertrouwen om een eerste serieuze proefrit te gaan maken. Uiteraard had ik de auto de dag ervoor wel opgehaald, maar meer dan de noodzakelijke wetenswaardigheden had ik niet tot mij genomen. Nu met meer informatie op zak kon ik met een open vizier gaan rijden. Het viel al gelijk op dat de motor geen geluid maakt. Wel is er een lichte zoemtoon te horen waardoor je wel weet dat je rijdt. Ook de banden waren relatief stil waardoor het zeer comfortabel rijden is. De auto beschikt over een 170 pk motor die in één trap oploopt. Je hoeft dus niet te schakelen, maar voelt ook geen schakelmomenten omdat deze er niet zijn. Het afremmen gaat vanzelf als je het gaspedaal loslaat. Hoe minder gas hoe sneller hij afremt. Wanneer je dus goed anticipeert in het verkeer dan heb je het rempedaal eigenlijk niet nodig. Behalve dan bij het volledig tot stilstand brengen. Dit riep bij mij wel de vraag op of de andere weggebruikers dit wel opmerken. Het is alleen lastig te controleren als je alleen rijdt, om te kijken of de remlichten ook gaan branden als je het gas helemaal loslaat, maar het rempedaal niet hoeft te gebruiken. Uit voorzorg besloot ik maar om in situaties waar ik als ervaren bestuurder va verwachte dat een remlicht moet branden, even kort en licht het rempedaal aan te tikken zodat de lampen zeker gingen branden.

Onderweg…
Het elektrisch rijden is significant anders dan rijden op brandstof. Het verschil van deelnemen aan het verkeer zit vooral in het anticiperen en de mogelijkheid om de karakteristieken van de auto te benutten om b.v. weinig te remmen, omdat de auto veel sterker op de motor afremt of om sneller op gang te zijn door de één-traps-schakeling. Het motorvermogen staat je dan ook direct en volledig ter beschikking. Een gevoel bij het stevig optrekken is dan ook te vergelijken met een spannende attractie in een pretpark. De auto voelde snel vertrouwd door de kwaliteiten van BMW op zich. De gedragingen op de weg van de auto zijn normaal. Zijn gewicht en lage wegligging geven stabiele rijbewegingen. Over het interieur ga ik niet veel zeggen, anders als hij was aardig compleet. Het is tenslotte ook een kwestie van smaak over de kleuren en bekleding. In één indruk kan ik zeggen dat het een nette auto is met rijeigenschappen die mij zeer wel aanspreken.

Aangekomen op tussentijdse bestemming…
Kom je eenmaal op de plaats van bestemming dan is het slim om, na een langere rit en bij een langere onderbreking, de auto aan de oplader te plaatsen. Dit kan bij een openbare laadpaal of via een thuisoplader. Over de laatste optie hoef ik niet veel anders te zeggen als dat het normaliter gewoon werkt via 220v aansluiting. Zo’n praktijkproef brengt genoeg zaken boven water. Na zo’n 2,5 uur laden aan de thuislader bleek dat het apparaat in storing was gesprongen. Helaas dus slechts enkele druppels energie toegevoegd aan de capaciteit. Niet genoeg om terug naar huis te komen. Dan maar op zoek naar een openbare oplaadpalen om in iedergeval wat stroom bij te laden.

Via verschillende apps op de iPhone of Android kun je een openbare laadpaal opzoeken. Zo gezegd, zo gedaan! Op het scherm van mijn telefoon verschenen een aantal opties voor oplaadpunten. Enthousiast als ik was, reed ik naar het eerste punt in de buurt van mijn bestemmingsadres. Op het terrein van het vermelde hotel was echter geen laadpaal te vinden. Navraag bij de receptie maakte duidelijk dat zij alleen een oplaadpunt hadden voor fietsen. De laadpaal voor auto’s was aangevraagd maar werd pas over enkele weken geplaatst.

Het opladen was echter wel nodig, dus via de app zoeken naar een andere openbare laadpaal. Gevonden! Op enkele kilometers afstand, in de richting van de thuisbestemming, stond een andere laadpaal. Eenmaal in de straat was de laadpaal niet te vinden. Vervelend, want langzamerhand begon de hoeveelheid nog te rijden kilometers af te nemen. Meerdere malen kijken, zoeken en rondrijden gaven geen soelaas. Nog maar eens een poging wagen om een laadpaal te vinden. Gelukkig ná wat zoeken deze op weer wat kilometers verder gevonden.

Op een verlaten parkeerterrein ergens achter een gebouw stond een laadpaal. De procedure van aansluiten voerde ik uit. Helaas, ook deze paal gaf verbinding aan, maar opladen ho maar! Een ezel stoot zich niet twee keer tegen dezelfde steen, dus nu gelijk maar met de beheerder van de paal bellen. Helaas, niemand thuis. Althans de telefoon werd niet opgenomen ondanks herhaaldelijke pogingen. Op dat moment begon ik het allemaal wat minder leuk te vinden. Een groep hanggroepjongeren hoorde ik tegen elkaar praten over wat ik daar nou aan het doen was. Nu ben ik niet bang uitgevallen en ben ik zelf ook jong geweest dus kijk er met positieve blik naar. Echter kan ik mij voorstellen dat er mensen kunnen zijn die zo’n situatie nou niet echt als prettig zullen ervaren. Daar stond ik dan… met té weinig prik om naar huis te rijden op een parkeerplaats waar behalve een groep jongeren niemand te bekennen was. Verkeerde planning? Misrekening? Onervarenheid?

Daar blijven slapen was géén optie, dus via de telefoon contact opgenomen met het noodnummer in de auto. De servicedienst kon mij na enig overleg niet helpen. De auto was té exclusief, té nieuw en maakte deel uit van een praktijkproef waardoor er geen informatie beschikbaar was. Een vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn verzocht mij om contact op te nemen met de BMW-service. Hier werd ik door een andere vriendelijke man te woord gestaan. Na het uitvoeren van een aantal controles in de auto kwamen we tot de conclusie dat het niet zo even op te lossen was. Een ineens verschenen servicemelding in het display gaf mij langzamerhand ook nog een unheimische gevoel. Na circa een half uur, we waren toen al zo’n 1,5 uur bezig, werd ik netjes teruggebeld. Helaas was het op afstand niet mogelijk om mij te helpen. De auto moest worden opgehaald voor nader onderzoek. Eerlijk gezegd baalde ik wel. Waar was het nou misgegaan?

De oplossing…
Wederom een half uur later verscheen er een moderne bergingswagen en werd de auto erop gereden. De chauffeur pleegde overleg met zijn achterban en die op hun beurt weer met BMW. Resultaat was dat ik naar huis werd gebracht. In de straat aangekomen kon de chauffeur van de bergingsauto zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken. zijn ervaring had hem inmiddels geleerd dat problemen met elektrische auto’s en laadpalen veelal worden veroorzaakt door de laadpalen. Hij sloot de auto aan op de door mij eerder gebruikte (en geactiveerde) laadpaal. Na enkele seconden begon het ledlampje netjes te branden en verscheen in het display ‘Charging’. Grrrr… conclusie was dat de eerdere laadpaal dus ook niet was geactiveerd. De auto werd geparkeerd op de laadplek. De chauffeur nam contact op met zijn achterban waardoor er besloten werd om de auto toch achter te laten. De volgende ochtend stond de auto weer volledig opgeladen. Dit gaat mij niet nogmaals gebeurden dacht ik en belde nogmaals met de servicelijn. Er gaat nu uitgezocht worden waarom sommige openbare laadpunten (nog) niet werken.

Conclusie
De rest van de week heb ik door continu goed te plannen van dezelfde paal naar dezelfde paal een duidelijke indruk kunnen krijgen van het gebruik van de elektrische auto. De afstand naar onze kantoren zijn zodanig dat ik makkelijk uit- en thuis kon komen. Wanneer je rekening houdt met het actieradius, wat bij de BMW nog te beïnvloeden is door de eco-pro stand, kun je veel plezier beleven aan het elektrisch rijden met zo’n 100% elektrische auto.

Deze praktijkproef heeft voor mij wel aangetoond dat de BMW een geweldige auto is. De resultaten van de landelijke proef zal de nieuwe 3i zeker voorzien van nieuwe snufjes. Voor mij is het helaas om verschillende redenen nog niet mogelijk om volledig elektrisch te gaan rijden. Mijn indruk is wel dat 100% elektrisch rijden niet de toekomst gaat worden. Het volledig elektrisch rijden is voor een specifieke doelgroep bestemd die relatief weinig kilometers rijdt binnen acceptabele afstanden en niet uit grote gezinnen bestaat.

Na meerdere telefonische contacten, ook ik ben nieuwsgierig naar haalbaarheid geworden, en wat nader onderzoek naar laadpalen, is mijn belangrijke constatering dat het systeem van beheer van de laadpalen (nog) niet centraal is georganiseerd. Er is nog wat werk te verzetten aleer wij in Nederland geheel gereed zijn om 100% elektrisch te gaan rijden.

Kansen…
Laat ik wel duidelijk aangeven voorstander te zijn van deze innovatieve ontwikkeling. Voor het rijden in de stad biedt een andere leverancier een goede oplossing om auto’s te delen. Hierdoor wordt het aantal auto’s noemenswaardig teruggedrongen, neemt de luchtvervuiling noemenswaardig af en betekent het ook dat je géén astronomische parkeergelden hoeft te betalen. Kortom er liggen nog genoeg mogelijkheden om zowel praktische als economische kansen te gaan verzilveren voor mensen met innovatieve oplossingen. Wie in weet te spelen op deze nieuwe ontwikkeling…

Tenslotte…
Er is mij ook een vraag gerezen. Nu de auto’s op stroom kunnen rijden is er stroom via de laadpalen benodigd. Gebruikt de energieleverancier groene stroom? Of komt deze alsnog uit een kolencentrale?

Het was een mooie ervaring. Uiteraard heb ik meer meegemaakt dan alleen hetgeen hier staat beschreven. Wie meer wil weten nodig ik uit om te reageren op het blog. De door mij beschreven situaties zijn slechts ter illustratie van een bijzondere enerverende week met het 100% elektrische rijden in een prachtig staaltje techniek van BMW.

Bronnen:

Autoweek
Topgear

reacties
  1. Richard, boeiend relaas, maar nog wel een vraag: wat is de actieradius nu precies als hij helemaal is opgeladen?

    Reactie: Jeroen, in het geval van deze auto was het ‘slechts’ ca. 160 km actieradius. Voor de details moet je even google’n 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.