Talent alléén is niet genoeg…

Geplaatst: 18 juni 2012 in Algemeen, Het Nieuwe Leven, Het Nieuwe Managen
Tags:, , ,

AMSTERDAM – The day after! Het is maar weer eens heel erg duidelijk geworden tijdens het Europees Kampioenschap. Je kunt vele talenten in één team zetten, maar dat is zeker geen garantie voor succes. Het Nederlands elftal keert vandaag voor het eerst in de historie met nul punten terug van het EK. Het land is in mineur van de uitschakeling. Mensen vragen zich af hoe dit toch mogelijk is. Spelers die miljoenen verdienen, maar niet eens kunnen samenspelen!

Talenten
De uitspraak van Albert Einstein (1879): “Strijd niet voor succes, maar wees van waarde!” is van toepassing op iedere situatie waar je talenten en ego’s bij elkaar brengt om gezamenlijk tot een goed resultaat te komen. Je kunt individueel talentvolle mensen bij elkaar brengen, echter het bouwen en laten functioneren van een team is een andere tak van sport.

Teamstructuur
Meredith Belbin (1926) heeft veelvuldig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van teams. Het Model van Belbin wordt in de huidige tijd nog regelmatig gebruikt voor het vaststellen van de rollen in het team. Je kunt je afvragen of het mogelijk is om zo’n model ook te maken voor de sport. Ook hierin onderkennen we vastomlijnde rollen in en buiten het veld.

Doelstelling
Het samenbrengen van individuele talenten mag geen doel op zich vormen. Het stimuleren van samenwerking van talenten is een spel apart. Het eerste doel van een coach (manager) is om vast te stellen welke talende talenten hij minimaal nog heeft om resultaten te kunnen boeken. Het tweede doel is om de verschillende talenten te laten samenwerken. Uiteindelijke doelstelling moet zijn het streven naar waarde, ergo het streven naar het verhogen van de waarde. In de sport betekent dit gaan voor de hoogst haalbare plaats in het toernooi of de competitie. In het bedrijfsleven staat ‘het streven naar’ het verhogen van de waarde van het bedrijf. Het vraagt om visie en strategie om deze doelen te kunnen behalen.

Samenwerken of Samen werken
De grootste uitdaging voor een coach (manager) is om de eigenwaarde en belangen van de speler (medewerker) te begrijpen en deze in het grotere geheel op waarde weten te schatten. Wetenschappelijk onderzoeken over ‘mentale kracht’ wijzen uit dat je kunt beschikken over verschillende talenten, echter dat deze niet tot uiting komen als je deze talenten niet in de juiste context tot ontplooiing kan laten komen. In het bedrijfsleven trapt men veelal in de valkuil om alléén te werken met de beste mensen (qua C.V.). Individueel zijn deze mensen misschien wel de toppers van de top, maar er speelt echter een bijzondere ongrijpbare kracht mee bij het samenstellen en samen laten werken van teams. Het mag holistisch klinken!

Je bent goed!
Het draait om gevoel! Talent is een natuurlijk gegeven. Vaktechnische zaken kun je trainen waardoor je goed wordt. Of je een topper wordt is mede afhankelijk van de aanleg voor talent. Laten we er vanuit gaan dat ieder mens zijn of haar talenten heeft. Dan is het belangrijk om degene de ruimte te geven om zijn/haar passie te laten ontdekken. De combinatie ‘dingen doen met passie’ en ‘ruimte om talent ontwikkelen’ kunnen leiden tot hoogstaande resultaten. De factor of het resultaat ‘succes’ genoemd mag worden is afhankelijk van het ‘ego’ van de persoon zelf. Wanneer hier té voor staat dan is het een mogelijke beperking welke het ultieme resultaat in de weg staat. Omschrijving ‘Ego’: “Men spreekt bijvoorbeeld over iemand met een groot “ego”, als die mens bijvoorbeeld van zichzelf vindt dat hij erg belangrijk is, terwijl dat voor velen in de werkelijkheid niet zo blijkt te zijn.“.

Eén voor allen, allen voor één!
De talenten van een coach (manager) moeten dan ook zijn ‘het stimuleren van de ontwikkeling van mensen’, ‘het samenbrengen individuele talentvolle mensen’ en ‘het gevoel bij iedere individu prikkelen om te willen werken voor elkaar’. Teamwork is ‘willen gaan voor elkaar’ met de inzet van de eigen talenten. Alleen met die instelling streef je naar waarde en kun je gezamenlijk tot grote hoogte (lees: waarde) stijgen. In het dagelijks leven spreek ik vaak over: “Laat iedereen doen waar hij/zij goed in is, stimuleer wat goed is en zet mensen in voor klussen waar zij passie voor hebben.” Dan stimuleer je mensen optimaal om talenten verder te gaan ontwikkelen. Er groeit dan ook respect voor de ’talenten van de ander’ omdat je dan leert dat samen sterk ook echt samen sterk is. Je zet talent voorop, maar koppelt het los van de individuele ego’s. Je koppelt talent los van ego en geeft mensen het vertrouwde gevoel te willen werken voor elkaar!

Resultaat staat voorop!
U zult nu ongetwijfeld de vraag stellen: “Hoe ga je om met identieke spelers, spelers (medewerkers) met gelijkwaardige talenten?” Het antwoord is relatief simpel! Niemand is hetzelfde… Het verschil zit in de menselijke factoren, de soft-skills zoals deze worden genoemd. De een kan wel met de ander spelen, maar de ander niet met de een. Je kunt zomaar géén klik hebben met elkaar. In de selectie van teamleden moet je in de voorbereiding rekening houden. Wanneer je als coach (manager) alleen selecteert op vaktechnische talenten, dan sla je op voorhand de plank mis. De skills om te willen gaan voor elkaar kun je stimuleren als de wil er is. Als de speler (medewerker) bereid is om zijn/haar ego ondergeschikt te laten zijn in het belang van het team (lees: afdeling, bedrijf) en de te bereiken resultaten (lees: winst, groei etc.).

Europese Kampioenschappen 2012
Ik sta bekend om mijn directheid. Ook over mijn conclusie over deze EK ben ik duidelijk. Van Marwijk is een vaktechnisch goede trainer. De individuele spelers zijn ieder voor zich een talent. Alleen is het deze trainer niet gelukt om de juiste mensen voor dit doel te selecteren en is het de individuele spelers niet gelukt om de eigen ego ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Voor de spelers is het vanaf vandaag weer terug naar de realiteit en orde van de dag. Zij krijgen de komende weken nog wat gemopper en dan is het klaar. Voor Van Marwijk komen er wat prikkelende interviews en gesprekken, echter heeft hij al eerder goede prestaties laten zien dus over enkele weken is het wel rustig. Dan gaat Van Marwijk verder met een volgende nieuwe klus. Voor één speler heb ik nog meer respect gekregen dan ik al had. Stekelenburg krijgt van mij een dikke 10!

De tijd is rijp voor een nieuwe aanpak…
Dank aan Van Marwijk en de spelers voor het sprankje hoop wat wij voorafgaand aan het Europees Kampioenschap hebben mogen ervaren. Heel kort waren we als Nederland weer even één…

reacties
  1. Mertine schreef:

    mooie blog, goede metafoor

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.