De inleiding van ‘Het Nieuwe Werken’

Geplaatst: 19 april 2010 in Het Nieuwe Werken

Amsterdam – Vandaag veel reacties gehad op mijn blog over ‘Het Nieuwe Managen 2.0’ waarin ik mijn visie geef op de moleculaire samenstelling van teamwork en de wijze waarop een Manager 2.0 in mijn ogen zou moeten inspelen. Mede vanwege een aantal vragen heb ik besloten om niet te wachten tot zondag met het publiceren van het tweede blog welke meer ingaat op de hoofdlijnen van mijn visie op ‘Het Nieuwe Werken’. In dit blog kunt u lezen wat er, onafhankelijk van techniek, allemaal komt kijken als grote organisaties serieus aan de slag gaan met ‘Het Nieuwe Werken’.

De Visie over ‘Het Nieuwe Werken’
In een land doordrongen van ondernemerschap ontstaan veel innovatieve ontwikkelingen. Soms is een ontwikkeling zo sterk dat het verheven wordt tot gemeengoed’. In het geval van ‘Het Nieuwe Werken’ kunnen we zeker spreken van een positieve stroming. Er zijn echter ook kanttekeningen te plaatsen wanneer een stroming dreigt te gaan richting een ‘hype’. ‘Het Nieuwe Werken’ is een gezonde stroming mits we goed beseffen waar we het dan over hebben met elkaar. Met dit blog wil ik een aantal kanttekeningen plaatsen die ongetwijfeld stof tot nadenken geeft. 

‘Het Nieuwe Werken’ is in mijn beleving een nieuwe manier van denken. Om de slag van abstract niveau naar praktisch uitvoerbaar te kunnen maken is het nodig om visionaire standpunten te bepalen. Hier heb ik mij de afgelopen maanden flink in verdiept waardoor ik van mening ben dat er een heldere visie is voor wat ‘Het Nieuwe Werken’ nu eigenlijk allemaal gaat beinvloeden. De bedrijfsfilm ‘Het Rijksbrede Nieuwe Werken’ geeft slechts inzicht in het topje van de ijsberg. In heldere bewoording zal ik u trachten mee te nemen in de reis die ik met vele aan het maken ben. In de komende weken ga ik met regelmaat de vertaalslagen publiceren over mijn visie m.b.t. ‘Het Nieuwe Werken’.

De Stromingen van ‘Het Nieuwe Werken’
De vier primaire (en uiterst belangrijke) stromingen in relatie tot ‘Het Nieuwe Werken’ zijn in mijn ogen:

  • ‘Het Nieuwe Managen’:   Management Methodieken & Innovatieve Vooruitgang
  • ‘Het Nieuwe Wonen’:      Maatschappelijke Ontwikkelingen & Ruimtelijke Ordening
  • ‘Het Nieuwe Regeren’:    Politieke Consequenties & Wettelijke Regelgeving
  • ‘Het Nieuwe Leven’:       Menselijke Factoren & Work/Balance

Om de interesse van de lezer niet te vermoeien met onderwerpen die hem/haar niet echt aanspreken kies ik er bewust voor om de blogs vanaf hier te splitsen. Er ontstaat door de splitsing een duidelijk overzicht en richting van de onderwerpen. Natuurlijk kunnen ze onderling wel verbondenheid hebben, maar vaak ook totaal niet. Degene die ‘slechts’ geinteresseerd is in één van de vier onderwerpen kan kiezen om één stroming te volgen. Ook omdat daar waar nodig/wenselijk ik zal zorgen voor een goede verwijzing tussen de stromingen.

© 2010 Richard J. Raats

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.