“May your choices reflect your hope…”

Geplaatst: 13 maart 2017 in Niet gecategoriseerd

De laatste maandag voor de verkiezingen is aangebroken als ik reizende met de trein de eerste letters van dit blog tik op mijn notebook. Het is druk in de coupe. Er wordt een gesprek gevoerd tussen een aantal mensen over de verkiezingen. De meningen lopen uiteen over op wie er gestemd moet gaan worden. nelson-mandela-choices-hopes-and-fears-quoteHet zijn typisch de zwevende stemmen in een trein die met 140 km/u over het spoor raast richting het midden van het land. In 2014 schreef ik het blog met de titel: ”Kiezen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel kiezen! (aanrader om eerst even te lezen).

Na een opmerking van een van de passagiers over strategische stemmen, meng ik mij voorzichtig in het gesprek met de vraag: ”Waar hecht u belang aan in de toekomst?” Een vrolijke lach draait zich mijn kant op en antwoord met heldere stem: “Dat mijn moeder in goede handen is in het zorgcentrum waar zij verblijft. Dat mijn broertje een baan kan vinden, na een lastige puberteit. Dat ik het gevoel krijg weer veilig over straat te kunnen zonder gesis of bizarre woorden toegeroepen te krijgen. En, dat de nieuwe regering mijn belangen volledig behartigt. Kunt u hier iets mee?” Zo, dat waren even wat duidelijke punten laat ik de mevrouw weten. Het gesprek gaat in detail nog verder, maar de kernpunten zijn helder.

De Nederlandse bevolking heeft het vertrouwen in de regering verloren in de afgelopen jaren. Althans zo doen een aantal politici het voorkomen in de diverse debatten. Het zijn vooral de niet regerende partijen die deze uitspraken bezigen. De peilingen wijzen echter wel in een duidelijke richting. fokke--en--sukke-vragen-een-debat-aan-130907(1411)De burgerij wil meer rechts en minder links. Of wel, grenzen mogen duidelijker worden gesteld. Of het nu gaat om wangedrag in grote steden of de immer groeiende regeldruk vanuit Brussel. Men wil weer het gevoel krijgen om “baas in eigen landte zijn. Nu de economie zich door verschillende omstandigheden goed lijkt te herstellen, is het tijd om te investeren in de toekomst.

Er zijn rigoureuze besluiten genomen om het herstel te bevorderen. Ja, er zijn fouten gemaakt door de regering. Ja, men heeft regelmatig consensus moeten zoeken. Maar wat verwacht je als burger wanneer je de keuze maakt voor links en rechts? Dat is nu anders in de peilingen. De VVD en PVV gaan nek aan nek in de peilingen. De linkse partijen staan er, ook gezamenlijk, niet rooskleurig voor. De versplintering in het Nederlandse politieke speelveld groeit. Het is tijd voor bezinning! “Wat willen wij als burgers?” en “Wie gaat dat ons brengen?” zijn vragen die ertoe doen. Laten we even kijken naar de voor’s en tegen’s van twee rechtse partijen die in de peilingen voorop staan. Zij staan tenslotte vanavond in een 1:1 debat tegen elkaar. Mijn hoop is dat realisme het gaat winnen van populisme.

Geert Wilders, voorgekomen uit de VVD-gelederen, mikt in zijn campagne vooral op ‘angst’ onder de bevolking. Angst is echter de slechtste raadgever. Wanneer het electoraat kiest voor de PVV dan kiest zij voor stagnatie op allerlei vlakken. Waarom? Het is nagenoeg onmogelijk voor de PVV om koerswijzigingen gesteund te krijgen bij de andere partijen. Daarnaast moeten grote wijzigingen ook nog eens door de Eerste Kamer. Er liggen dus hoge drempels om wetswijzigingen voor elkaar te krijgen. De verbindingen in het politieke speelveld met de PVV is nu niet een basis die echt gaat zorgen voor veranderingen. Het zou anders liggen als de linkerflank van de politiek sterker zou zijn en de VVD laag in de peilingen stond. Rutte-versus-Wilders-ANPNu de VVD ook hoog staat, is het niet handig om strategisch op de PVV te stemmen.

Mark Rutte, de kopman van de VVD, heeft in zijn campagne focus voor ‘hoop’ en ‘vertrouwen’. Van posters met ‘Normaal? Doen!’ tot het in detail debatteren over economische vraagstukken, hij weet waar hij het over heeft. Nee, ben het zeker niet eens met al zijn standpunten. En ja, ben ook in de afgelopen jaren wel eens flink teleurgesteld in besluitvorming. Met name de vraagstukken in en over Europa baren mij zorgen. Alleen gaat het nu om Nederland! We kiezen gezamenlijk voor de koers van Nederland. Een veilig, zorgzaam en barmhartig Nederland. Waar vluchtelingen tijdelijk of soms zelfs duurzaam mogen verblijven om weer even op adem te komen. Een land waar de economische vooruitgang er ook voor zorgt dat we sociaal kunnen zijn. Een land waar we trots op mogen zijn omdat hier een vrijheid geldt die iedere stem de ruimte geeft om een mening te hebben.

In deze laatste dagen voor de verkiezingen is het mij helder genoeg geworden. Geen strategische stem uitbrengen, geen wantrouwen hebben in of angst hebben voor de toekomst. We leven in een mooi land met vele mogelijkheden. Een land waar mijn familie, kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen mogen genieten van goede zorg, een veilige leefomgeving, een gezonde economische positie en kansen om zelfstandig verder te komen. pyramidemaslowDeze liberale manier van denken is de fundering om sociaal te kunnen zijn. Of het nu gaat om mantelzorg in de buurt, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of vluchtelingen die een tijdelijk heenkomen moeten krijgen. Het kan allemaal als de economie goed draait waardoor de burger zelf niet in de onderste laag van de piramide van Maslow zit, tenzij je daar bewust zelf voor kiest om geen participerende burger te zijn. “Rechts” helpt “Links” aan mogelijkheden door te zorgen voor een sterke economische ontwikkeling voor de burger, zodat “Links” haar mogelijkheden kan inzetten voor ontwikkeling van zorg en welzijn voor de burger. Mijn vader zaliger zei vroeger: “De ene hand wast de andere!” En zo is het!

In tegenstelling tot 2014 openbaar ik met dit blog wel mijn persoonlijke mening. Althans geeft ik het advies om, als je nog twijfelt, eens goed in de spiegel te kijken. Wat wil je zelf? Waar liggen voor jou belangrijke wensen en eisen? Wat gun jij jouw medemens? Als je tot de conclusie bent gekomen dat veiligheid, gezondheidszorg en welzijn van essentieel belang is, en het besef hebt gekregen dat de betaalbaarheid enorm afhankelijk is van economische ontwikkeling van individu, organisatie en land, kijk dan eens naar een volksvertegenwoordiger die in jouw ogen dit in de breedte goed weet te behartigen.

dilanVoor mij is Dilan Yesilgoz-Zegerius (www.dilanyesilgoz.nl) de volksvertegenwoordiger met een pitbull-mentaliteit die staat voor wie ze is. In een van de meest moeilijke politieke arena’s van Nederland heeft zij haar sporen verdiend. Door te laten zien waar ze voor staat. Of het nu gaat om veiligheid, zorg, welzijn of economie, ze weet waar ze over praat. Een vrouw met charisma, zoals je niet vaak tegenkomt. Iemand die met trots, barmhartigheid en daadkracht heikele punten durft aan te snijden. Maar ook de persoon die de burger eerlijk durft aan te geven als het onmogelijk te realiseren is. Mijn vertrouwen in haar durf ik te uiten. Ergo, gewoon te delen zelfs! Twijfel je na dit blog nog over je stem? Neem dan eens een kijkje op haar website!

Haar reputatie is duidelijk! Binnen en buiten de fractie van de VVD durft zij de felheid te hebben om tegen extreme stellingen in te gaan. Zij geeft mij het vertrouwen dat ook de VVD in Den Haag zich niet alleen richt op economie, maar ook een duidelijk oog heeft voor zorg en welzijn om te behartigen! Wens eenieder veel wijsheid op woensdag 15 maart 2017. Laat zien dat onze democratie een echte samensmelting is van verschillende stemmen. Ongeacht de keuze die je maakt is één ding van het grootste belang: “Moge jouw keuzes een reflectie zijn van jouw hoop, niet van jouw angsten!” (Nelson Mandela).

Voor wie de keuze nog erg lastig is… Gebruik gerust het onderstaande model om je te helpen tot een keuze te komen. Het is een nadenkertje, maar… doe in iedergeval één ding zeker: “Kies! Benut het recht om je stem uit te brengen…” Wens je veel wijsheid!

 kiesmodel.jpg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.