Schagen – Het kabinet trekt de komende jaren honderden miljoenen uit om de files te gaan bestrijden door meer te investeren in asfalt. Het gehele land asfalteren om de mobiliteit te verbeteren. Het wegennet in Nederland slibt dicht! Niets nieuws onder de zon, want als de economie aantrekt neemt ook de behoefte aan mobiliteit toe. Althans als we alles blijven doen zoals we altijd hebben gedaan, dan is dit ook het toekomstbeeld! En toch kan het anders! Het moet zelfs heel anders!
Uiteraard moet er geïnvesteerd blijven worden in het optimaliseren van de infrastructuur. Van A-wegen tot het spoor, maar als er niet op meerdere vlakken tegelijk oplossingen worden gerealiseerd dan kun je heel Nederland wel asfalteren, echter los je dan de problemen nimmer op! Dan blijft Nederland dicht slibben…
Laten we even een stapje terug maken in het verleden om een goed voorbeeld te geven. Zo’n tien jaar terug hebben we het tijd en plaats onafhankelijk werken grootschalig geïntroduceerd. Je kon ineens veel eenvoudiger ook thuiswerken, dus een dag minder reizen in de week. Een van mijn grootste projecten toentertijd was de Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme RijksDesktop (Project GOUD), de voorloper van de (Digitale Werkomgeving Rijksdienst) DWR-client, dé gestandaardiseerde werkomgeving voor de 120.000 rijksambtenaren waardoor zij tijds- en plaats onafhankelijk konden gaan werken. Naast deze belangrijke ontwikkeling, moest het tevens de mobiliteit van de rijksambtenaar in het algemeen vergroten en specifiek ook het terugdringen van het aantal reisbewegingen. Een revolutionaire innovatie in Nederland! Het had hét voorbeeld moeten zijn voor de rest van werkend Nederland.
Bron: Getronics © 2011 – Project Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme RijksDesktop (GOUD)
Het is maar één voorbeeld van de toenmalige visie om mobiliteit in Nederland positief te beïnvloeden. Thuiswerken is voor bedrijven waar aanwezigheid benodigd is, echter niet de oplossing. Niet alle functies in het bedrijf lenen zich om thuis uit te voeren. Er moeten dus ook andere oplossingen worden toegepast om te komen tot reductie van het reizen.
De oplossingen zijn er zeker! Het vraagt echter wel meer om denkkracht, creativiteit en vooral lef om tot daadwerkelijke uitvoering ervan te komen. Het gaat dan om flexibiliteit in arbeidsmobiliteit. In mijn vorige blog over ‘Miljoenenverspillingen van IT Expertise‘ heb ik aangegeven dat modulaire matching een essentieel onderdeel gaat worden van de toekomstige arbeidsmarkt. Het inzetten van de juiste arbeidskracht voor de uit te voeren arbeid op het juiste moment van groot belang is voor de evolutie van bedrijven. Hierbij geldt dat ook het woonwerkverkeer een steeds grotere factor van besluitvorming gaat worden. Mensen willen graag een goed balans tussen werk en prive creëren, willen niet altijd verhuizen, maar dus ook geen lange reistijden, geen files en geen overvolle treinen.
Bron: Getronics © 2011 – Het Nieuwe Rijksbrede Werken (Digitale Werkomgeving Rijksdienst)
De oplossing ligt eigenlijk al tijden voor de hand. Waarom er tot op heden totaal geen stimulans wordt gegeven om tot een betere (arbeid)mobiliteit te komen, terwijl er maandelijks miljoenen worden verspilt aan fileleed is mij persoonlijk nog niet helder. Het alleen uitbreiden van het (spoor)wegennet is niet de enige en ultieme oplossing. Er moet meer gebeuren! Veel meer zelfs, want vanuit mijn perspectief als ‘Lean Coach’ zie ik waanzinnige kansen voor werkend Nederland als we ‘Lean in Mobility‘ gaan toepassen. De overheid kan hier een geweldig voorbeeld in zijn door de inzet van zowel (rijks)ambtenaren als externe inzet veel beter te structureren. Het ‘Hoe‘ dit realistisch uit te voeren is heb ik tien jaar geleden al uitgedragen. De tijd was er echter nog niet rijp voor. De noodzaak was wel aanwezig maar werd zeker nog niet onderkend. Nu Nederland nog verder dichtslibt, de files de pan uitreizen, de treinen massaal overvol op het spoor bewegen, de kosten van vervoer voor de werkende mens oplopen, bedrijven moeizaam aan goede arbeidskrachten kunnen komen, de kosten voor arbeid exorbitant stijgen, is volgens mij de tijd rijp om innovatief en evolutionair te willen zijn in (arbeid)mobiliteit. De arbeidsmarkt in beweging brengen, daar zit de crux van de oplossing.
In plaats van honderden miljoenen alleen uit te geven aan asfalteren van de infrastructuur in Nederland, zou ik persoonlijk graag eens zien dat het kabinet enkele miljoenen vrij maakt om een grotere slag te slaan die honderden miljoenen kan opleveren. Of en wanneer iemand het licht gaat zien weet ik niet… Ziet u het licht al?
Bron: KPN/Getronics © 2011 – Innovatie & ICT 2017
Wanneer u de moeite heeft genomen om de drie films te bekijken, dan begrijpt u ongetwijfeld dat in 2011 al uitgebrachte visie (en mogelijkheden) scherp aanwezig waren om tot veranderingen te komen waardoor de mobiliteit beheersbaar had kunnen worden gemaakt. Nu in 2017, is het tijd om in actie te komen. Om te doen wat echt nodig is! Of we asfalteren heel Nederland verder ten koste van onze mooie natuur!
Bronnen:
Telegraaf: Honderden miljoenen in asfalt!
Rijksoverheid: Kamerstukken Project GOUD
Getronics: Introductie Project GOUD
Getronics: Het Rijksbrede Nieuwe Werken
Getronics: ICT 2017, een visionairs film uit 2011