Start Now! met Business Innovatie!

Geplaatst: 26 december 2017 in Algemeen, Het Nieuwe Managen, Het Nieuwe Regeren, Het Nieuwe Werken

Schagen – De eerste flinke stappen van de Digitale Revolutie zijn in 2017 een feit geworden. Daar waar informatie technologie (IT) zich voorheen sec richtte op het automatiseren van bestaande processen en het verder digitaliseren van  informatie naar dynamische data, is in 2017 een stevige vooruitgang gemaakt in disruptie van processen. Hierdoor zijn vele organisaties geconfronteerd met noodzakelijk ingrijpen op het bestaande business model om het bestaansrecht te kunnen handhaven. De technologische ontwikkelingen bieden inmiddels serieuze oplossingen die bedrijfsmatig kunnen worden geïmplementeerd.  Het is nu aan vooral de bedrijfskundige experts om weer een zet te gaan doen om organisaties naar de volgende stap in bedrijfsvoering te gaan brengen. Innovatie in Business!

De Toekomst 2017 - 2025

De laatste dagen van het jaar 2017 zijn aangebroken. Altijd weer een moment van bezinning. Terugkijken naar hetgeen het afgelopen jaar heeft gebracht, kijken naar waar we nu staan en een voorzichtige blik werpen naar het jaar dat voor ons ligt. Het is een bewogen jaar geweest. Voor de een meer dan de ander, maar iedereen heeft wel iets ervaren dat je graag achter je laat en dingen ervaren die je als een wijze les graag meeneemt. Het opmaken van het balans in je gevoel, privé en werk gebeurt automatisch. Dit blog gaat over de historische kracht van Nederland, de hedendaagse ontwikkelingen en de kansen die er voor Nederland als handelsland wereldwijd liggen om te pakken!

Crypto Currency
Het was in technologisch opzicht een waanzinnig jaar. De Bitcoin steeg naar een ongekende hoogte, de hebzucht van mensen nam zienderogen toe. De Initial Coin Offering (ICO) was het magische woord van 2017. cryptocurrency.pngDe ICO’s vlogen de grond uit alsof het geld daadwerkelijk zelf kan worden gezaaid en snel worden geoogst. Het Wilde Westen lijkt te zijn aangebroken. Mensen zijn volop aan het digitaal mijnen begonnen. Vanwege de lage stroomkosten in Nederland zijn er zelfs door internationale organisaties nieuwe datacenters opgezet alleen gericht op het hosten van ‘mining in par crypto currency machines’. De financiele wereld kijkt met argusogen wat er allemaal staat te gebeuren, want hoe hoger de acceptatie gaat worden van de cryptocurrency in het reguliere betalingsverkeer, hoe hoger de disruptie gaat worden. Mijn voorspelling is dat we in de komende decennia  langzaam toegaan naar een wereld waar ‘internationale ruilhandel’, begeleidt door en uitgevoerd met een of meerdere cryptocurrencies, wel eens voor verstoring van het bestaande kapitalistische systeem kan gaan zorgen. In welke vorm exact moet zich gaan aantonen, maar dat de anonimiteit van persoonlijk of bedrijfsmatig bezit een ware ‘game-changer’ is, dat is wel duidelijk gezien ook de paniek die er heerst bij de banken.

Ecologie, het toverwoord van 2018?
Neem je de vorige alinea serieus dan staat er nogal wat te gebeuren. Wanneer bedrijven worden ‘gedwongen’ om het businessmodel te veranderen, andere betalingsmiddelen moeten gaan accepteren om te kunnen overleven, dan ontstaat er een nieuwe ecologie. De principes van ‘handel’ zijn al eeuwenoud. Jij hebt iets dat een ander wil hebben, daarvoor moet je iets teruggeven. businessmodelOf we nu afspreken dat het bestaand geld is of een andere vorm van waardering van de waarde van hetgeen je wilt verkrijgen, het gaat om het uitwisselen van de ‘handel’ tussen bedrijven en bedrijven (B2B) of bedrijven en consumenten (B2C). Er zijn inmiddels al bedrijven waar je kunt betalen met alternatieve middelen als cryptocurrency. Weliswaar zijn dit bedrijven die riciso’s durven te nemen gelet op de koerswisselingen. Maar als de volwassenheid van de cryptocurrency gaat toenemen en zowel bedrijven als consumenten massaal de ICO’s accepteren dan groeit de nieuwe ecologie snel. De nieuwe vorm van ‘ruilhandel’ is dan een feit!

Nederland, kennis van handel!
In de historie heeft Nederland zich bewezen een waar handelsland te zijn. In de afgelopen 50 jaar is productie van goederen nagenoeg verdwenen uit Nederland. Het onderwijs heeft zich volledig gericht op opbouw van kennis, want ‘kennis is macht!’ is een gevleugelde uitspraak. De crux van het combineren  van technologische oplossingen met belangrijke kennis van business-processen, implementeren van deze innovatie oplossingen waardoor met moderne betalingsmiddelen betaalt kan worden en daarmee het stimuleren van een nieuwe ecologie is dé handel van de toekomst voor Nederland. handeldrijvenWe kunnen onze ‘know-how’ over handeldrijven, gecombineerd met deze nieuwe technologie inzetten om vast gelopen bedrijfsprocessen weer op gang te krijgen. In de komende jaren is veel kennis nodig om bedrijven (lees: en ook overheden) te helpen omvormen van traditionele organisaties naar moderne bedrijven. ‘Lean and Mean’ bedrijfsvoering is waar het om gaat draaien. Het gebruik van kleine innovatieve technologische oplossingen als modulaire bouwblokken, in plaats van grote trajecten voor veranderingen, gaat serieus een plek innemen in de toekomstige ruilhandel.

Digitale Revolutie in Business!
Vergelijk het maar met de eenvoud van ‘Lego’. Een gestandaardiseerde maatvoering van de blokken die op vele manieren zijn te combineren met elkaar. Door de grote diversiteit van bestaande blokken, maar ook nog te ontwikkelen (technische) bouwblokken, is eigenlijk iedere oplossing wel te bouwen.  Nederland kan haar positie als ‘productieland’ weer wereldwijd terugpakken als we onze bedrijfskundige en technologische kennis op de juiste wijze weten te combineren. businesseducationDe diverse universiteiten en hogescholen in Nederland brengen regelmatig studenten voort die op specifieke gebieden geweldige oplossingen bedenken en tot uitvoering in (digitale) prototypes weten te brengen. Het bewustzijn moet nu gaan ontstaan dat technologische oplossingen zich in de verschillende sectoren moeten gaan nestelen. Ja, IT is ook een sector, maar door te denken vanuit de andere sectoren als land- en tuinbouw, energie- en klimaat en mobiliteit, en IT te zien als een ware ‘enabler’, pas dan start de echte Digitale Revolutie.

Innovatie, het belangrijkste product voor de Nederlandse economie!
We moeten stoppen met altijd maar te denken vanuit het ‘goedkoop en efficiënt’ produceren van goederen! Het bewijs is al vele malen geleverd dat in de ‘lagelonenlanden’ tegen veel lagere kosten geproduceerd kan worden. Daar kunnen we gezien de welvaart en hoge levenstandaard in Europa nooit tegenop. Maar, de kansen voor Nederland op het wereldwijde toneel van handel zijn legio. We zouden ons in Nederland moeten richten op het produceren van technologische oplossingen die, gecombineerd met bedrijfsmatige toepassing, zorgen voor duurzame innovaties. De handel gaat dan bestaan uit innovatieve oplossingen en diensten in plaats van alleen producten die relatief eenvoudig te dupliceren zijn in de lagelonenlanden.

Innovatie, de sectoren zijn cruciaal!
Voor de Nederlandse centrale, provinciale en lokale overheden ligt hier een belangrijke taak! Het op alle niveaus bundelen van de krachten om innovatie mogelijk te maken. negen-topsectorenVan het stroomlijnen van Europese en Nederlandse subsidieregelingen ten gunste van technologische ontwikkelingen, tot het stimuleren van pilots om prototypes van startup’s te testen in realistische omgevingen. De overheden moeten de krachten gaan bundelen en samen met onderwijs en bedrijfsleven zich gaan richten op innovatie vanuit Nederland, in plaats van elkaar de loef willen afsteken. Wil je als Nederland echt innovatief zijn en op het wereldwijde toneel meespelen, dan moet er serieus worden  gestopt met het op diverse plekken investeren in soortgelijke oplossingen. Bundel de krachten, treedt op als kenniscentra voor financiering, durf ‘launcing customer’ te zijn en deel de kennis vanuit het perspectief van de sectoren op basis van bedrijfsoplossingen in plaats van het bieden van IT-oplossingen. Als rechtgeaarde IT’er durf ik echt te zeggen dat IT een belangrijke sector is, maar in een matrix gezien een horizontale as is ten opzichte van alle andere sectoren waar we dagelijks het geld in moeten verdienen.

De overheden als initiatiefnemer!
“Als je het blijft doen zoals je altijd hebt gedaan dan mag je geen andere uitkomst verwachten!” is een veel gebezigde uitspraak. En toch blijven we in Nederland het telkens op dezelfde wijze doen! Zowel de nationale als regionale overheden spelen, zonder dat ze het vaak beseffen, een serieus belangrijke rol op de ontwikkeling van innovatie. Ontwikkelingen die met de juiste financiering, begeleiding en pilots een ware betekenis kunnen krijgen op wereldwijd niveau. no-thanks-were-too-busyDaarvoor moet je groot kunnen denken, maar klein kunnen handelen. Sommige gebruiken graag de woorden ‘Scrum’ en ‘Agile’, echter gaat het in mijn ogen om ‘het zien van het grotere plaatje terwijl je kleine stappen neemt’. Ondanks alle initiatieven vanuit de overheden genomen, heeft Nederland niet één centrale spil, waar alle krachten worden gebundeld, subsidiestromen worden gereguleerd, intellectuele eigendommen worden bewaakt, private en maatschappelijke financiering wordt gestimuleerd en innovatie over de volle breedte van de diverse sectoren waar Nederland sterk in is wordt gepromoot! Daar ligt in de komende jaren een ware taak voor de overheden om dat te gaan realiseren.

Masterplan ‘Start Now!’
De randvoorwaarden om dat voor elkaar te krijgen met respect voor iedere betrokkene, binnen de kaders van de Nederlandse en Europese wetgeving en met de gelden die er (inter)nationaal beschikbaar zijn. masterplan-start-nowOf en wanneer het masterplan ‘Start Now!’ daadwerkelijk tot zijn recht gaat komen is nog niet duidelijk, maar dat we onze Nederlandse talenten moeten gaan inzetten om economisch stimulans te geven is wel duidelijk! Het masterplan is in hoofdlijnen geschreven, wordt op sommige vlakken al deels uitgevoerd en biedt Nederlandse startup’s, het bedrijfsleven, de universiteiten, de onderwijsinstellingen en zeker ook de overheden kansen genoeg op het ‘produceren’ van innovatie oplossingen van Nederlandse bodem met een sterk internationaal karakter. De schouders moeten er gezamenlijk onder nu!

Vooruitzicht 2018 – 2025 op Innovatie!
In mijn vorig blog heb ik de film ‘ICT 2017′ geproduceerd in 2011 nogmaals onder de aandacht gebracht. Daarin staat naast de strategie tot 2017, ook de visie tot 2025 expliciet benoemd. In de komende jaren kunnen we tot realisatie komen van deze visie als alle strategische partners de handen ineen durven te slaan, de ego’s van alleen en zelf doen aan de kant kunnen zetten en de overheden de verbindende factor durft te zijn en lef toont door alle Nederlandse (en Europese) partijen bij elkaar gaan brengen. De mogelijkheden op het gebied van agricultuur, gezondheid en energie zijn legio om te komen tot duurzame innovatie die wereldwijd tot een exploitatie kunnen komen!

De verkenning loopt om dit te gaan realiseren. Houdt mijn blogs vooral in beeld! In 2018 ga ik verder met het op innovatieve wijze in beweging krijgen van overheden, bedrijfsleven en onderwijs… “niet omdat het moet, maar omdat het kan!”

Laat ik afsluiten met een dankwoord aan een ieder die in 2017 op een of andere wijze een bijdrage heeft geleverd aan het ontwikkelen van de visie en uitvoeren van de strategie om de BV Nederland een stap verder te brengen. Het was mij een waar genoegen om een bescheiden bijdrage te mogen leveren aan deze missie. Dank voor het lezen van mijn blogs, reflecteren op hetgeen ik heb geschreven en hoop jullie in 2018 nog meer te mogen prikkelen en stimuleren met de uiteenlopende onderwerpen.

Voor iedereen een gelukkig, gezond en liefdevol 2017…

reacties
  1. […] Start Now! met Business Innovatie! […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.