Schagen – Het tekort van IT-experts neemt exorbitante vormen aan. Slechts 44% van de ICT-studenten in Nederland weet binnen 5 jaar het HBO-diploma te behalen. Het nastreven van Nederland als kennisland staat duidelijk onder druk met dergelijke resultaten in het onderwijs. Zet je dit af tegen de groei van ICT’ers in de exotische oorden van de lage lonen landen, dan kun je maar één conclusie trekken: Nederland moet flink aan de slag om wereldwijd positie te blijven houden in ICT!
Al decennia lang promoot Nederland zich als kennisland in ICT. “Wie kennis heeft, heeft de macht!” moeten de knappe koppen hebben bedacht. Alleen met de huidige technologische ontwikkelingen als machine learning, artifical intelligence en kwantumcomputers, is kennis snel vervlogen, of beter gezegd snel vervangen. Het laten programmeren van computers door computers neemt steeds grotere vormen aan. De eerste angst scenario’s zijn al uitgekomen. De computer die zijn eigen taal heeft ontwikkeld met andere computers om te communiceren met elkaar. Sneller, beter en onbegrijpelijk voor de mens. De reactie was helder: Uitschakelen die systemen!
Wat is nou het echte probleem? In het komend decennia zijn er nog legio IT-experts benodigd om nieuwe (technologische) ontwikkelingen te initiëren, de overgang van bestaande legacy systemen naar nieuwe oplossingen te transformeren en het beheer van bestaande (gedateerde) IT-systemen te verzorgen. Het in een hoger tempo overgaan naar ‘As-A-Service’ oplossingen is een noodzaak om het tekort van IT-expertise te mitigeren. Maar daarmee verdwijnen de problemen niet als sneeuw voor de zon! Er moeten meer slimme oplossingen worden ingezet om de tekorten te kunnen gaan compenseren.
Modulair Onderwijs
De uitstroom van gediplomeerde HBO’ers is te laag. Als slechts 44% binnen vijf jaar slaagt voor een van de vele IT-opleidingen op HBO-niveau, dan kan iedereen op zijn vingers natellen dat het tekort alleen maar groeit omdat ook de vraag groeit. Het huidige 2D-onderwijs (horen/zien) is niet meer toereikend en biedt zeker niet wat er nodig is. Jonge mensen opleiden als generieke IT’er is achterhaald. De tijd is rijp om, nog meer dan voorheen, te kijken naar modulair onderwijs. In een paar woorden betekent het zoveel als het via korte cycli opleiden van mensen puur gericht op competenties en vaardigheden die benodigd zijn om een bepaalde opdracht te kunnen uitvoeren. En dan ook alleen die competenties en vaardigheden die passen bij de persoonlijke kenmerken en passie van de persoon. Geen jarenlange kostenverslindende opleidingen meer! Dit verhoogt op significante wijze de uitstroom van geslaagden, voorkomt dat mensen dingen moeten leren die totaal niet bij ze past en richt zich beter op aanbod van arbeid!
Bron afbeelding: http://2bejammed.org
Modulaire Arbeid
De juiste man/vrouw voor de juiste arbeid op de juiste tijd (Just In Time principe in logistiek) betekent dat je niet iemand meer altijd voor een volledige werkweek gaat inzetten, maar alleen voor de tijd die benodigd is om de opdracht (arbeid) uit te voeren. Het idee daarbij is wel dat bedrijven nog erg moeten gaan wennen aan het “delen” van de kennis van een arbeidskracht met andere opdrachtgevers. De traditionele denkwijze over arbeidscontracten is allang van de baan. Er worden veel te weinig “vaste” arbeidscontracten meer gegeven, maar men wenst wel de loyaliteit van de mensen. De stap om serieus over flexibilisering van arbeidskrachten na te denken wordt echter niet gezet. De reden is eenvoudig want bedrijven zijn angstig dat parttime IT-experts kennis meenemen om elders te gebruiken. De vraag: “Wie heeft de kennis?” wordt echter niet gesteld. Bedrijven plaatsen zich daarmee in een lastig pakket, want de kennis ligt over het algemeen bij de IT-expert zelf, en kan daardoor alleen afstand doen van het gemaakte product, maar nimmer van zijn kennis. Ook hier ligt de oplossing direct voor onze voeten. Ontwikkelingen van technologische oplossingen kunnen tegenwoordig relatief eenvoudig worden gemoduleerd. Hierdoor heeft één expert niet meer alle kennis over het grotere geheel, maar wordt alleen ingezet op één of twee specifieke gebieden. Er zijn al genoeg tech organisaties die op zo’n modulaire Lean IT wijze (combinatie van scrum en agile) werken. Alleen de gemiddelde Corporate of zelfs MKB bedrijf vindt dit nog uitermate lastig. Zij hebben liever de IT-expert volledig “in de eigen hand”.
Modulaire Participatie (Consortia)
Wanneer het hoger- en wetenschappelijk onderwijs zich beter gaat richten op modulaire educatie, het bedrijfsleven (en overheden) overgaat op het aanbieden van modulaire arbeid (afgebakende werkopdrachten), dan kan IT-expertise veel efficiënter worden ingezet over diverse organisaties en/of branches heen. Relatief gezien is een tekort aan IT-expertise dan snel op te verminderen. Nu zitten regelmatig IT-experts te “nietsen” omdat zij moeten wachten op andere expertise-gebieden (ontwerpen, testen, etc.). In de tussentijd zouden zij rustig een andere opdracht kunnen uitvoeren, precies waar de aanwezige kennis voor benodigd is. Het is zelf zeer kosten efficiënt als meer op een dergelijke wijze gewerkt gaat worden. Voor IT-experts biedt het nog meer voordelen om zo flexibel te kunnen werken. Zij krijgen de kans om aan meerdere projecten tegelijk te werken waardoor de ervaring substantieel wordt vergroot. Of IT-experts nou als zelfstandig werken of meerdere part timecontracten hebben, het gaat om het verbonden zijn aan meerdere projecten, of organisaties, of werkzaamheden.
Modulaire Matching
Voor het werven en selecteren van IT-experts gaat er bij deze andere denkwijze ook iets serieus veranderen. De matching van expertise en arbeid gaat in de toekomst veel meer over aanwezige persoonlijke kenmerken, competenties, vaardigheden en culturele aspecten om snel binnen een project of organisatie te kunnen participeren. De inzet van modulaire matching van mens, arbeid en onderwijs heeft de toekomst boven de standaard vacature. En essentieel onderdeel van de matching betreft de reputatie van het project, van de organisatie omdat de IT-expert alle keuze heeft, zal deze alleen de opdracht aanvaarden als het (1) uitdagend is op technologisch gebied, (2) toonaangevend is om mee te werken aan het innovatief project en/of (3) de organisatie een geweldige reputatie heeft. Ben je een van de wereldwijde spelers dan maakt het niet veel uit, maar als je een gemiddelde Corporate of MKB-‘er bent dan kun je erg veel last krijgen van het tekort van IT-expertise! Dan moet je mensen aan je weten te boeien! Of de beschikking hebben over een middel om snel en adequaat aan de juiste mensen te kunnen komen.
Resume
U heeft het uiteraard al goed geregeld binnen uw organisatie. Dan is dit blog niet meer dan een bevestiging voor de strategie die u volgt. Maar er zijn legio organisaties die hier nog verre van denken en met name doen. Zij zijn genoodzaakt om de komende jaren anders te gaan acteren. Doen zij dit niet dan gaan zij als eerste last krijgen van het tekort.
De miljoenenverspilling wordt veroorzaakt door IT-experts op slechts één opdracht of binnen één organisatie te houden, terwijl er niet voor de volledige tijd arbeid beschikbaar is. De nieuwe economie gaat uit van het principe ‘je moet kunnen delen om te kunnen vermenigvuldigen’. Laat dit blog een inspiratie zijn voor verdere flexibilisering van de inzet van IT-experts om de innovatie van Nederland te stimuleren!
Bronnen:
1. https://www.agconnect.nl/artikel/uitval-hbo-ict-studies-nog-altijd-te-hoog
2. http://2bejammed.org
[…] Miljoenenverspilling van IT-expertise! […]