Maatschappelijke Ontwikkelingen & Ruimtelijke Ordening

Geplaatst: 19 april 2010 in Het Nieuwe Wonen

Amsterdam – De categorie ‘Het Nieuwe Regeren’ ga ik benutten voor het bloggen van Maatschappelijke Ontwikkelingen en Ruimtelijke Ordening. In hoofdlijnen komt het neer het inzichtelijk maken dat ‘Het Nieuwe Werken’ ook consequenties met zich mee gaat brengen op het gebied van ‘infrastructuur’, ‘huisvesting’,  ‘woonwijken’ en ‘allerlei faciliteiten’. Aan de Ruimtelijke Ordening gaat andere wensen worden gesteld wanneer een groot deel van het bedrijfsleven en overheid besluiten om invulling te geven aan ‘Het Nieuwe Werken’.

Mogelijkheden door ‘Het Nieuwe Werken’
Er kunnen serieuze besparingen en efficientie worden gerealiseerd als ‘Het Nieuwe Werken’ volledig wordt geadopteerd bij Maatschappelijke Ontwikkelingen en Ruimtelijke Ordening. Een optimaal gebruikt van lokale faciliteiten, verplaatsing naar gezamenlijke huisvesting en verminderen van gelijktijdige vervoersbewegingen zijn enkele primaire doelen welke ruimte bieden aan de ontwikkeling van ‘Het Nieuwe Werken’. Zelfs het milieu zal gebaat zijn bij deze ontwikkelingen.

Weer wonen door ‘Het Nieuwe Werken’
Vooral grote organisaties zien zo langzamerhand de voordelen van ‘Het Nieuwe Werken’ groeien. De kantoorpanden staan tegenwoordig langer leeg omdat er ‘optimaler’ gebruik wordt gemaakt van ‘minder’ kantoorlocaties in combinatie met de flexibiliteit van ‘overal werken’. Het brengt direct besparing mee wanneer er minder kantoorruimte gehuurd/gekocht hoeft te worden. Gevolg is wel dat er meer kantoorpanden leeg komen te staan gevolgd door minder bouw van kantoorpanden. Daar waar kantoorpanden langere tijd leeg staan, zou de mogelijkheid moeten worden gecreeerd om deze om te bouwen naar appartementen. De mogelijkheid voor speculatie neemt dan af, maar wordt vervangen door inkomsten uit verhuur/koop. Ook hier brengt ‘Het Nieuwe Werken’ een oplossing voor het tekort aan woningen in de buurt van bedrijven.

Waarde van ‘Het Nieuwe Werken’
Het is wel duidelijk dat ‘Het Nieuwe Werken’ ons ook gaat brengen naar een ‘Nieuwe Economie’. Er gaan substantiele verschuivingen plaatsvinden, kansen op het gebied van ’terugkeer in het arbeidsproces’, ‘verminderen van lastendruk op ons sociale stelsel’, ‘(door)groei in de woningmarkt’ en nog vele andere oplossingen ontstaan als we ‘Het Nieuwe Werken’ in een bredere context plaatsen dan alleen ’techniek’.

© 2010 Richard. J. Raats

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.