Management Methodieken & Innovatieve Vooruitgang

Geplaatst: 19 april 2010 in Het Nieuwe Managen

Amsterdam – De categorie ‘Het Nieuwe Managen’ ga ik benutten voor het bloggen van Nieuwe Management Methodieken en Innovatieve Ontwikkelingen. In hoofdlijnen komt het neer op innoveren van ‘Organisatie’ & ‘Techniek’. Grote organisatie verwarren ‘Het Nieuwe Werken’ als een technische realisatie van de ICT, terwijl het innoveren van de organisatie minder aandacht krijgt. De kracht van ‘Het Nieuwe Werken’ schuilt in de nieuwe wijze van denken waarbij ICT een faciliteit is om organisatorische veranderingen te ondersteunen. 

Denken vanuit bedrijfsprocessen
Het goede aan de onderscheiding van ’techniek’ en ‘organisatie’ is dat separate projecten een grotere kans op succes hebben en gezamenlijk wel degelijk tot de realisatie van één of meerdere bedrijfsdoelstellingen kan leiden.  Het is denken vanuit strategische doelstellingen. Primair staat het bedrijfsproces. Ondanks ik mijn dagelijkse brood verdien bij een groot ICT bedrijf, wil het niet zeggen dat voor mijn klanten ICT centraal moet staan. Daar huren ze tenslotte zo’n bedrijf als waarvoor ik werk in. ICT moet het proces ondersteunen en niet frustreren. Daar waar digitaal werken het proces vertraagd c.q. onwerkbaar maakt, moet je besluiten om géén ICT te gebruiken. Automatiseren om het automatiseren leidt in alle gevallen tot ontevredenheid. En daar zit nu de kruks.

Bedrijfsmodellen onder druk
De snelheid waarmee innovatieve oplossingen elkaar opvolgen is enorm. Daar waar je tien jaar terug nog een Return-Of-Investment (ROI) kon baseren op 4 jaar afschrijving, tegenwoordig kun je dezelfde rekenmethodiek niet 1-op-1 meer gebruiken. De elementen van de ROI zijn nu veel gevarieerder en brengt daardoor een extra complexiteit met zich mee. Een mooie zijstap is de ontwikkeling van software voor de Iphone. Per dag worden er wereldwijd ca. 1.500 tot 1.800 applicaties ontwikkeld.

Complete conservatieve bedrijfsmodellen die vandaag werken, zijn morgen achterhaald. De dynamiek is nagenoeg extreem te noemen. In mijn blog over ‘Het Nieuwe Managen 2.0’ spreek ik met regelmaat over ‘moleculaire samenwerking’. In de ontwikkeling van software voor de Iphone is het duidelijk zichtbaar. Onafhankelijk of in samenwerking wordt er in een hoog tempo software geproduceerd. De ene applicatie is wat bruikbaarder dan de ander, echter zijn er serieuze applicaties die snel worden ‘nagemaakt’, ‘gemodificeerd’ en ‘beschikbaar gemaakt’ tegen veelal lage kosten. De concurrentie is zo sterk dat een alleen een korte time-to-market en grote afzetmarkt nog kan zorgen voor inkomsten.

Ondersteunen van bedrijfsprocessen
Techniek faciliteert, daar waar bedrijfsprocessen noodzaak voor automatisering vergen. Aan een CIO wordt in deze tijd andere eisen gesteld dan tien jaar terug. De bedrijfskundige kant van het bedrijf bepaalt meer en meer de lijn van de innovatie. De ontwikkelingen van techniek zijn geen hindernis meer om ‘zaken’ gerealiseerd te krijgen. Technologie is sinds enkele jaren niet meer de beperkende factor voor innovatie.

Van de ICT verantwoordelijke mensen wordt verwacht dat zij vanuit de bedrijfskundige kant van het bedrijf kunnen denken. Men moet de bedrijfsprocessen begrijpen, de wensen en eisen weet te omvatten in korte krachte functionaliteiten en zorgen voor een snelle realisatie. Het gemiddelde bedrijfsproces is minder aan dynamiek onderheven. Daar waar vroeger een nieuwe technische ontwikkeling bedrijfsmatig meer mogelijk maakte, is de situatie nu omgekeerd. De focus ligt nu meer op ‘Wat heb ik echt nodig om mijn bedrijfsproces te optimaliseren?’

© 2010 Richard. J. Raats

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.