Menselijke Factoren & Work/Life Balance

Geplaatst: 22 april 2010 in Het Nieuwe Leven

Amsterdam – De medewerkers krijgen de mogelijkheid om flexibel te werken. Je kunt als medewerker van een grote organisatie tegenwoordig al met eenvoudige faciliteiten overal werken. Dit geldt niet voor iedereen. Toen ik de laatste tijd druk met mijn visie over ‘Het Nieuwe Werken’ bezig was, kwam ik erachter dat ‘Het Nieuwe Werken’ op vele gebieden voor een substantiele verandering gaat zorgen.

Beperkingen van ‘Het Nieuwe Werken’
We moeten nu niet een utopische gedachtegang gaan ontwikkelen. ‘Het Nieuwe Werken’ kan niet voor alle beroepen worden toegepast. Hierover heb ik persoonlijk de volgende filosofie ontwikkeld. Ongeveer 20% van de bevolking neemt vanwege leeftijd (kinderen/gepensioneerden) of situatie (arbeidsongeschikt/werkeloos) geen deel aan het arbeidsproces. De volgende 40% heeft een beroep wat lokatiegebonden is (productiebedrijven) of anderzijds niet ambulant. De resterende 40% van de bevolking kan met de juiste faciliteiten ruimschoots flexibel werken qua tijd en/of locatie. Wanneer het lukt om ruim 40% van de werkende bevolking te motiveren om volgens de principes van ‘Het Nieuwe Werken’ te werken, dan gaan er mogelijkheden ontstaan die voorheen niet denkbaar waren. Zelfs uit de 20% van de eerste groep kunnen mensen opnieuw toetreden tot de werkende populatie als (grote) bedrijven besluiten om ‘Het Nieuwe Werken’ te implementeren in de bedrijfsvoering. 

Weer aan het werk door ‘Het Nieuwe Werken’
Als de huidige medewerker eenvoudig thuis kan werken, dan betekent het dat mensen die nu ‘verminderd arbeidsgeschikt’ zijn, weer in aanmerking kunnen komen voor kansen. Ik zeg bewust kansen, want uit ervaring weet ik dat een grote groep arbeidsongeschikten graag weer deelnemer worden van het arbeidsproces. En ‘Het Nieuwe Werken’ opent deuren die het mogelijk maken om stapsgewijs weer terug te keren. Misschien niet tot een 100% inzet, maar laten we eerlijk zijn, als iemand zijn/haar motivatie terug doordat er kansen kunnen worden geboden, dan snijdt het mes direct aan meerdere kanten. In mijn eigen leven heb ik deze weg helaas ook moeten ervaren en spreek dus letterlijk uit ervaring. Ruim 15 jaar gelden ben ik door een ernstig auto-ongeluk circa twee jaar buitengesloten geweest van het arbeidsproces. Nimmer zal ik vergeten hoe ik op eigen kracht de weg heb weten terug te vinden, doordat ik van de mensen in mijn netwerk een kans heb gekregen en benut.

Blijven werken door ‘Het Nieuwe Werken’
We mogen ons gelukkig prijzen om in een land te wonen waar de ‘kenniseconomie’ een belangrijke plaats inneemt. Het groeiend aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) bewijzen des te meer dat ‘Het Nieuwe Werken’ werkt. In wisselende samenstellingen werken mensen aan projecten, in opdrachten of op individuele basis in het bedrijfsleven, bij grotere organisaties en (de)centrale overheden.

Grote organisaties zien niet altijd direct de gevolgen wanneer een medewerker vertrekt. Los van het feit dat het statistisch bewezen tussen 2 á 4 jaarsalarissen kost om weer een nieuw iemand te werven, in te werken en naar het gewenste kennisniveau te krijgen, komt er nog meer bij kijken. De vergrijzing neemt de komende twee jaar ernstige vormen aan en duurt circa negen jaar alvorens er weer een daling komt. Consequentie hiervan is dat mensen in deze periode ruim de keuze krijgen om te zoeken naar de meest flexibele werkgever. Eén die begrip heeft dat er een goed balans moet zitten tussen werk en privé. Waar het bewustzijn aanwezig is dat het gezin van de medewerker voor de medewerker centaal staat. Door ‘Het Nieuwe Werken’ binnenkort al te introduceren wordt de mogelijkheid geschapen om mensen aan je te ‘binden’ als bedrijf. Je gunt jezelf dan ruim twee jaar de gelegenheid om organisatorisch de weg te vinden naar de meest ideale situatie voor de medewerker en het bedrijf.

© 2010 Richard J. Raats

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.