Het realiseren van doelen…

Geplaatst: 6 maart 2011 in Algemeen, Het Nieuwe Leven

Stap 1: Bewustwording
De zon schijnt! De buitentremperatuur is aan het opklimmen, het voorjaar komt eraan. Altijd weer een goed moment om de waan van de dag te evalueren. Het afgelopen weekend heb ik mijn persoonlijke actielijst ter hand genomen en er flink tegenaan gegaan om deze leeg te werken. Of het nu om zakelijke of persoonlijke elementen gaat, het zijn vooral hygiene factoren die in de onderstroom zo nu en dan blijven hangen. Het zorgt voor onnodige irritatie bij mijzelf en soms ook bij anderen omdat er “acties” blijven hangen. Hier kijk ik altijd kritisch in de spiegel om te constateren of het goed gaat of dat er veranderingen moeten plaats vinden. Mijn activiteiten mag soms wel eens lang overkomen, maar indien alles op tijd wordt uitgevoerd dan valt het zeker mee. Je hebt zo nu en dan gewoon ff spits als er toevallig een aantal zaken in een korte tijd gerealiseerd moeten worden.

Stap 2: Prioriteiten stellen
Wanneer goed zicht op alle actiepunten dan kun je prioriteiten stellen. Wat is belangrijk of wat kan ook later? In ‘Het Nieuwe Leven’ betekent prioriteiten stellen ook het ‘Nee’ zeggen tegen vragen. Soms is dat niet leuk omdat je het zelf heel leuk vind, maar de tijd je eenvoudig weg ontbreekt of omdat je het gewoon niet leuk vind. Er zijn wel eens mensen die denken dat ik alles leuk vind. Het verbinden in het leven van aan elkaar grenzende initiatieven is wel één van mijn talenten, maar dat mag nooit ten koste gaan van. Dus dit weekend een aantal mensen telefonisch en schriftelijk op de hoogte gesteld van ‘Nu even niet!’. De prioriteiten zijn gezet en de activiteitenlijst ben ik het weekend al aan het afwerken. Weer een groot aantal mensen blij gemaakt met de uitgevoerde acties, blij gemaakt met het delegeren van acties en nieuwe acties op mijn en andere agenda’s gezet voor de toekomst.

Stap 3: Uitvoeren
Quality Time investeren in de kinderen
Op de eerste plaats staan uiteraard mijn kinderen. Gisteren heerlijk op bezoek geweest bij mijn dochter Samantha haar vriend welke zijn 24e verjaardag vierde. Samen met mijn jongste binkie Mitchell was het lekker genieten. En toeval bestaat niet, maar kwam op de verjaardag een oude bekende tegen waar ik ook weer een heel leuk gesprek mee heb gehad. Zo reden we aan het einde van de middag vol positieve energie weer terug naar huis. En met de wetenschap dat mijn oudste bink Tim een nieuwe baan erbij heeft gevonden. Zo vinden alle stromingen op een positieve manier langzaam hun weg naar de toekomst…

Werken geeft energie
Hoog op de prioriteitenlijst staat uiteraard ook mijn werk. Een workaholic ben ik niet want ik heb het genoegen gehad in het verleden om van mijn hobby mijn werk te maken. Dan is de wijze hoe je kijkt naar werken heel anders kan ik je vertellen. Aan “werken” voor mijn werkgever besteed ik weliswaar regelmatig meer dan de contracturen aan, maar de energie die je ervoor terug krijgt is ook mooi. Voor maandagochtend 08:00 uur heb ik al mijn lopende punten afgerond en kan ik een aantal ‘vinkjes’ zetten. Geeft nu al een goed gevoel om de week te beginnen met een “schone lei”.

Nieuwe inzichten vergroten het Universum
Een volgend belangrijk punt op mijn lijst is de studie. De afgelopen periode de nodige documenten geproduceerd die nu in de review zitten, literatuur doorgespit om modellen te achterhalen en nieuwe inzichten te krijgen en interviews afgenomen die ik nu stuk voor stuk aan het uitwerken ben. En waarmee ik reeds geproduceerde documenten kan gaan verversen en aanvullen. Ook in het weekend communiceren de leden van de EXMBA subset met elkaar. Via de intranetsite van Business School Nederland, per email en regelmatig ook per telefoon of persoonlijk op de bijeenkomsten. De onderdelen Human Resource Management en Operations Management staan op dit moment centraal. Zo’n 12 á 15 uur spendeer ik minimaal aan de studie, exclusief nog de uren dat ik literatuur aan het doorspitten ben. Geweldig als ik merk hoe ik geinspireerd raak door allerlei nieuwe inzichten. Het lijkt wel een bron waar metershoog de energie uit bruist.

Kennis inzetten voor een Goed Doel
De oprichting van Stichting De Nieuwe Kinderen is een volgend agendapunt. Hier hebben we nu te maken met een wat intensievere periode omdat deze maand de officiele oprichting een feit gaat worden. Dan ben je even druk met afstemmen van statuten, website uitingen en samenwerkingsverbanden. Ook hier de nodige handelingen voor verricht. En dat geeft een heel goed gevoel omdat teamwork hier nu direct leidt tot resultaten. Het is best spannend moet ik zeggen, want een Goed Doel opzetten is een serieuze zaak. Wij willen tenslotte een aantal ambitieuze doelen gaan realiseren in de toekomst. De formaliteiten zijn klaar, de website geactualiseerd, de acties uitgezet en weer menige tijd gespendeerd aan telefoongesprekken om de passie en enthousiasme te delen.

Is het nou inspanning of ontspanning?
Wanneer ik voor mijzelf de actielijst zo nakijk en realiseer dat ik zo nu en dan wel aardig wat bergen weet te verzetten, dan moet ik ook vaststellen dat ontspanning erbij hoort. Op de radio klonk net een carnavalsnummer welke werd afgesloten met de uitspraak van de presentator “En de komende week ligt in het halve Zuiden het werk stil!”. Zo’n situatie kan ik mij niet voorstellen, want na een uurtje Brasilian Carnaval afgelopen week heb ik het alweer gehad. Zoals onze Zuiderburen wel eens zeggen:”Het kan mijn goesting niet wegdragen.” Het is niet anders. Mijn inspanningen voor de kinderen, werk, studie, hobby of goede doelen geven mij meer dan genoeg ontspanning. En zo nu en dan een weekje verlof om te skien, sporten of cultuur te bezoeken zijn voor mij toereikend genoeg om de batterij op te laden. Ik ontspan door de inspanning door de inspanning op de juiste wijze te geven…

Een aantal uitspraken van bijzondere mensen of in bijzondere talen zeggen voor mij dan ik met duizend woorden kan doen…

1. Charitas Pro Armis – Met de liefde als Wapen;
2. Streef niet naar succes, maar wees van waarde – Albert Einstein;
3. Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde – Paul de Leeuw.

Volgende keer weer een zakelijk blog 😀

Een gezegende zondag en dank voor het lezen van mijn blog…

Met warme groet,
Richard

reacties
  1. Marja schreef:

    Wat kun jij prachtig schrijven zeg, heb het met veel plezier gelezen, en uitspraak 1 is wel heel apart 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.