Kansen moet je willen zien…

Geplaatst: 28 maart 2011 in Algemeen, Het Nieuwe Leven, Het Nieuwe Werken

AMSTERDAM/ZOETERMEER – Bestaat het Universum? Een vraag die ik onlangs kreeg na een lezing over ‘Kansen moet je willen zien…’ waarin ik uitgebreid was ingegaan op het fenomeen ‘Kansen!’. “Ja, in mijn gevoel bestaat het Universum!” was mijn antwoord. Sommige mensen fronsen nu de wenkbrauwen en vragen zich af of het wel goed met mij gaat. In dit blog besteed ik aandacht aan ‘hoe je kansen kunt zien’. En of zij nu worden aangereikt vanuit het Universum of dat het een berusting op ’toevalligheden’ is, dat mag u zelf bepalen. Mijn standpunt is helder: ‘Kansen moet je willen zien, want je krijgt ze op je pad!’.

De inspiratie voor dit blog is mede ingegeven door de ontwikkelingen welke wij ervaren met Stichting De Nieuwe Kinderen. Nu de eerste (virtuele) paal is geslagen in de vorm van de ondertekening van de oprichtingsakte, komen er allerlei bijzondere nieuwe mensen op het pad van de stichting. Je moet als bestuur en/of vrijwilliger dan wel de kansen willen zien. Op de website van de stichting, www.denieuwekinderen.nl, staat de meest actuele informatie. Binnenkort is meer te lezen over de nieuwste ontwikkelingen van de stichting. Het geeft mij de kans om een wens in vervulling te brengen, namelijk mijn kennis, kunde en ervaring inzetten in het belang van kinderen. En dat samen met allerlei verschillende mensen met een diversiteit aan achtergronden. Geweldig wat een energie er vrijkomt!

Out of the box
“Denk jij out-of-the-box?”

Een andere belangrijke bron van kansen is mijn werkkring. In mijn dagelijkse werkzaamheden heb ik veel contact met klanten, collega’s en partners. De mogelijkheden die ontstaan als je de vraagstelling van de ene partij weet te vertalen naar oplossingen die de ander heeft te bieden dan spreek je van ontwikkeling. In vaktermen noemen wij het ‘Business Development’. In 2009 heb ik de ‘kans’ aangereikt gekregen, en genomen, om een innovatief programma te mogen leiden.

De toenmalige benaming ‘Project GOUD’ is rijkelijk aan bod gekomen in de media omdat er uitgebreide politieke aandacht vanuit de Tweede Kamer was. De achtergronden zijn uitgebreid te lezen op het internet. Voor mij was het ‘Project GOUD’ dé ‘kans’ om met de creme dé la creme te mogen werken in architecture, techniek, organisatie, management en communicatie. Vanaf dag één was het duidelijk dat het een bijzonder project ging worden. Future-Ready Workspace® van Getronics diende als uitgangspunt voor de nieuwe werkplek voor de rijksambtenaar. In de film ‘Project GOUD‘ is te zien hoe de nieuwe werkplek tot stand is gekomen, waar deze aan moest voldoen en waar het project toe moest gaan leiden. En dat het gelukt is mag duidelijk zijn.

Nu ruim 2,5 jaar later kan ik zeggen dat het een bijzonder project is geworden. Het geheel is inmiddels volledig opgeleverd aan de Rijksoverheid en is nu, onder de naam Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR Client) uitgerold voor een grote groep rijksambtenaren. De tweede fase welke is aangebroken betreft het harmoniseren van de software. Een ware ‘kans’ om te komen tot substantiele besparingen door interdepartementaal het softwarebeleid te gaan bepalen. In de komende jaren heeft de Rijksoverheid een flinke klus voor de boeg om op basis van functionele wensen en eisen te komen tot de juiste keuzes. Er moet een gezond balans worden gevonden tussen marktstimulerende innovatie en serieuze kostenbesparingen. Geen eenvoudige opgave, maar met de jusite kennis en kunde aan boord en betrokken vanuit de markt een geweldige ‘kans’ voor iedereen.

De rijksambtenaren krijgen met de DWR Client de ‘kans’ om op een hele andere manier samen te gaan werken. De innovatieve techniek zorgt voor betere samenwerkingsfunctionaliteiten tussen de departementen, de architecture gebaseerd op Open Standaarden geeft de ‘kans’ om verder te innoveren en de organisatie (Rijksoverheid) koerst regelrecht richting de noodzakelijke interoperabiliteit. Iemand met identieke (Project Management) genen weet dat het project voor mij is afgerond en inmiddels overgegaan is in beheer van de Rijksoverheid. Onder eigen regie hebben zij de migratie uigevoerd. Een mooie ‘kans’ voor de Rijksoverheid om nu de stap te nemen om de organisatie te laten innoveren. De techniek vormt nagenoeg geen drempel meer.

Kansen zijn uitdagingen die lef vragen!
“Samenwerken is kansen benutten!”

De ervaringen op het gebied van ‘werkplekontwikkeling’ heeft met het project een stevige bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van mijn persoonlijke inzichten. Ruim een jaar geleden kreeg ik de ‘kans’ om samen met Joost Deckers, voormalig directeur Gemnet, te brainstormen over de wederzijdse dienstverlening aan onze klanten. Hier is het idee geboren om, vanuit onze FRW propositie voor het bedrijfsleven, een werkplek te ontwikkelen voor de Nederlandse gemeentemarkt. De brug tussen KPN en Getronics was geslagen. Daar waar Getronics sterk is met innovatieve werkplekoplossingen (FRW, Werkplek Online etc.), is Gemnet dé partij voor de Nederlandse gemeenten om hen te ontzorgen met haar dienstverlening van infrastructure tot specifieke applicaties vaak in samenwerking met andere marktpartijen en partners.

Je krijgt als medewerker bij onze organisatie alle ‘kansen’ om mee te denken over ontwikkeling van proposities. Die ‘kans’ hebben Joost en ik ook met twee handen aangenomen. Het ontwikkelen van het idee is één, maar toen moest het gebeuren. Het proces om de propositie Digitale Werkomgeving X (DWx) te gaan bouwen werd gestart. Een technisch, financieel, organisatorisch en marketing traject moest gaan bepalen of het idee levensvatbaarheid kon krijgen. In nauw overleg met vele professioneel betrokkenen, w.o. klanten, partners en collega’s, werd het beeld ingekleurd om te komen tot de uiteindelijke propositie. Het vertrouwen bleek groot bij iedereen, want nu negen maanden later staat de ‘Propositie DWx’ als een huis!

Met volle trots wordt op de Overheid & ICT Beurs van 19 t/m 21 april de nieuwe toekomstige telg van onze organisatie getoond. Als afgeleiding van FRW is de ‘Propositie DWx’ ontstaan. De nieuwe werkplek voor de gemeenten draagt de naam Digitale Werkomgeving Gemeenten (DWG) en is de eerste DWx-propositie die het daglicht ziet. Inmiddels zijn er al meerdere telgen uitgewerkt welke ook spoedig tot geboorte gaan komen. Het gehele traject van verwekking tot geboorte is één feest van ‘kansen’ geweest. Van de ‘kans’ tot het stimuleren van innovatie tot de ‘kans’ van het samenwerken met nieuwe partners.

Wanneer ik het blog zo terug lees dan kan ik niet anders zeggen als dat al jaren de kansen rijkelijk voorbij komen. Ooit binnengehaald bij Getronics voor mijn expertise en inmiddels mogen doorgroeien tot iemand die betrokken mag zijn bij ‘innovatie’ en ‘Business & Technology Development’. Voor mij de voortdurende ‘kans’ om de bruggen te bouwen tussen functionele wensen en eisen van klanten en innovatieve ICT & Telecom oplossingen van onze organisatie met haar verschillende dochtermaatschappijen. Joost en ik hebben elkaar alweer gesproken, want in zijn nieuwe rol als Directeur van Talk&Vision hebben al weer de ‘kans’ genomen om te spreken over innovatie van de werkomgeving met audio & video oplossingen (lees hier zijn laatste column voor Gemnet).

Inzicht is voorstellen wat 'kan'...
“Zou hier ooit iets moois kunnen ontstaan?”

Een mooie afsluiting, want waar krijg je als mens zoveel ‘kansen’ om met zo’n sterke moeder en haar dochters te werken aan de groei van de familie in de vorm van de vele (DWx-) telgen… Wij krijgen deze ‘kansen’ of ze komen ’toevallig’ voorbij, maar als je niet bereid bent om buiten de gepaande paden te kijken en te denken, dan zie je de (innovatieve) ‘kansen’ nooit…

Ik hoop dat dit verhaal uw vizier heeft geopend en wens u veel zicht op nieuwe ‘kansen’…

reacties
  1. Viviane Rose schreef:

    De ‘of’ bij: ‘Wij krijgen deze ‘kansen’ of ze komen ‘toevallig’ voorbij’ kun je gerust ‘en’ van maken. Soms is het een kip ei verhaal. Ik denk, kijk en ga buiten de gebaande paden en daardoor weet ik dat er niet alleen meer wegen naar Rome zijn, maar ook andere plekken/doelen dan Rome. 😉

  2. Hilde M.Makkinje schreef:

    Leuk stuk.. Maakt het feitelijk iets uit of je de kans krijgt of dat ze toevallig voorbij komen..? Denk dat het belangrijk is dat ze er zijn… wel is het van belang of je ze ziet.. want dan kan je er ook daadwerkelijk iets mee doen anders vervalt het tot een gemiste kans.. of een niet waargenomen kans.. die wellicht vraagt om een later of ander moment om gezien te worden.. :-o)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.