“Yes, I will!”

Geplaatst: 16 april 2012 in Algemeen, Het Nieuwe Leven, Het Nieuwe Managen

AMSTERDAM – Er zijn van die projecten die je op je pad krijgt die je de mogelijkheid geven om van de gebaande paden af te gaan. Zo’n project voer ik momenteel uit voor de organisatie waar ik voor werk. Het doel van het project is om de staande organisatie te versterken met inzicht in cijfers, kennis te vermenigvuldigen over portfolio en mijn favoriete onderdeel, het prikkelen van de intrinsieke waarden van de betrokken mensen waardoor zij met de eigen innerlijke motivatie de (nieuwe) taken gaan implementeren in de staande organisatie. Verandermanagement ten top!

Hedenochtend tijdens het wekelijks moment van ‘bezinning’ op de zondagochtend (Hour of Power) was er een spreker die in het Amerikaanse zakenleven een serieuze plaats inneemt als het gaat om enthousiasmeren en spreken over leiderschap. John Maxwell is voor mij echt een voorbeeld. Zijn bijzondere heldere wijze van spreken. De mimiek die hij gebalanceerd weet in te zetten. De discrete manier hoe hij het geloof verbindt met de dagelijkse realiteit. En de ruimte die hij geeft aan de persoonlijke beleving van het geloof vind ik meer dan boeiend. Vandaar dat ik vandaag eens nagedacht heb hoe ik mijn dagelijkse praktijk en hetgeen hij heeft aangegeven hedenochtend kan verbinden. Zijn boodschap was erg realistisch waardoor ik vol bewondering heb genoten. Dit genot wil ik graag vermenigvuldigen. “Yes, I will!”

Daag jezelf uit jouw droom te testen!
Het project waar ik medeverantwoordelijk voor ben, gaat vooral om mensen te motiveren om hun droom te verwezenlijken. In tijden van veranderingen gebeurd het vaak dat mensen de eigen droom vergeten. Wij proberen met het team de vergeten dromen terug te laten komen. Het begint allemaal bij de vraag: “Heb jij een droom?”. Gevolgd door de vraag: “Heb jij jouw droom verwezenlijkt?”. Het lijkt allemaal zo simpel, echter in de praktijk blijken veel mensen om verschillende redenen de eigen droom onderschikt te maken aan hetgeen er om hen heen gebeurd. Zij beschikken veelal niet over genoeg redenen om de droom te verwezenlijken. John Maxwell verteld hoe je jouw droom wel kunt realiseren. Succesvolle mensen hebben namelijk allemaal één ding gemeen. Zij hebben vele redenen waarom zij hun droom willen verwezenlijken. Je werkt bij een bedrijf altijd om meerdere redenen. Alléén de financiële genoegdoening één keer per maand, kan niet genoeg energie en motivatie geven om met veel plezier de hele maand de bergen werk te verzetten. Er zijn meer redenen nodig om te werken bij het bedrijf waar je werkt. Dagelijks moet je jouw droom testen en afvragen of jouw droom nog geldig is. Of dat je juist jouw droom gerealiseerd hebt, maar niet vervangen door nieuwe dromen…

De droom van het bedrijf waar jij werkt…
Bedrijven zijn een samenstelling van mensen die onder één merknaam activiteiten uitvoeren. Het bedrijf heeft een missie… een droom… Ook de droom van het bedrijf wordt versterkt door de aanwezigheid van meerdere redenen. Het begint uiteraard bij ‘een gezonde groeifactor’. Zowel in financiën, portfolio (aantal diensten en producten), klanten en medewerkers. Een tweede belangrijke reden is ‘de mensen die er werken’. Zij maken het verschil. Geven het bedrijf de identiteit. Verzorgen de dienstverlening naar de klanten. Een derde reden is het ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)‘. Deze is weer onderverdeeld in ‘Duurzaamheid‘ (gebruik producten/diensten welke ecologisch verantwoord zijn), ‘Social Return‘ (draag bij aan een positieve ontwikkeling van de maatschappij om ons heen) en last but sure not leastMaatschappelijke Participatie‘ (zorg voor de wereld om je heen, en zeker ook de mensen in het bedrijf). Zo beschikt het bedrijf over een stevige droom en genoeg redenen om deze te verwezenlijken. De droom van mijn bedrijf is: “Wij verbinden mensen… overal… en altijd…

Verandertrajecten, een droom of een nachtmerrie?
In het bestaan van een grote organisatie zijn er continu veranderingen. (Een geijkte MBA uitspraak is: “De enige constante in een bedrijf is dé verandering!”) Er worden bedrijven overgenomen (acquisitie), bedrijfsonderdelen verkocht (herijken kernactiviteiten) of bedrijfsonderdelen compleet gesloten. Iedere stap heeft ook zo zijn/haar eigen karakter. Wanneer er meerdere acquisities zijn gedaan in een kort tijdspanne dan wordt je gedwongen door de wereld om je heen om te reorganiseren. ‘Operational Excellence‘ komt dan snel in de plaats van ‘Customer Intimacy‘. De focus richt zich dan volledig op het optimaliseren van de interne organisatie. Er moet veel werk worden verzet tegen te hoge kosten dat moet anders. Een efficiënte organisatie heb je echter niet zomaar. Daarvoor moet je eerst alle mensen in de dromen van het bedrijf meenemen. En dat is waar het bij reorganisaties vaak misgaat. Er is géén aandacht voor ‘Cultuur & Gedrag’. De dromen van de mensen in het bedrijf worden niet gedeeld! De humor en energie van het personeel zakt naar de bodem doordat er een ‘angst’ ontstaat over het realiseren van de eigen droom. De verandering wordt dan een ware nachtmerrie.

Test de dromen… en zet die van het bedrijf en de mens dicht naast elkaar!
Mensen die zelf dagelijks de eigen droom nastreven, beschikken over een sterke intrinsieke motivatie om, naast de persoonlijke droom, die van het bedrijf te realiseren. Wil je een ‘angstige’ groep medewerkers omvormen dan is het noodzakelijk om de dromen van het bedrijf eens goed te toetsen met de dromen van de individuele medewerkers. Wanneer je de grootste gemene deler in de dromen weet te vinden van zowel het bedrijf als de medewerkers dan ga je tot realisatie van de gestelde doelen komen. Het begint allemaal bij het identificeren van ‘jouw eigen droom’ en onderkennen wat de dromen zijn van het bedrijf. Daarna begint het pittige werk om de matching tussen deze twee doen. Eenmaal een helder overzicht van de intrinsieke krachtbronnen van de medewerkers dan kan het ‘feest’ (lees: Uitdagende doelen realiseren) beginnen. De organisatie moet haar dromen echt duidelijk maken aan de medewerkers. Op basis van deze ‘dromen’ moeten mensen ook een conclusie durven te trekken. Is jouw droom niet meer gelijk aan die van het bedrijf dan moet je in actie komen. Ruim voordat het bedrijf de conclusie trekt dat jouw droom niet meer past. In het laatste geval spreekt men vaak over reductie van FTE’s…

Realiseer de dromen…
Mijn persoonlijke voorkeur, en dat is ook het doel van het project’ is om te bouwen aan het bedrijf. Door meer aanvragen te krijgen, meer portfolio te nuanceren (doen waar je goed in bent en laten wat je niet onder de knie hebt) en inzicht te produceren, kunnen er gezamenlijke strategieën worden ontwikkeld op basis van ‘Hoe bouw ik mijn droom? (lees: bedrijf). Verlies echter nooit jouw eigen dromen uit het oog, want dan neem je jouw motivatie op de korrel. En ook hier geldt… Maak zelf de keuze die past bij jou als individueel, zelfs als dat betekent dat je een andere broodheer moet zoeken… Realiseer jouw droom… De som van alle individuele dromen gaat vast en zeker leiden tot de realisatie van de dromen van het bedrijf…

President Obama gebruikte tijdens zijn campagne de uitspraak: “Yes, we can!” echter dekt dat niet de lading. Het gaat er niet om of wij het kunnen… Wij moeten willen! En ter afsluiting kan ik volmondig zeggen: “Yes, I will!”

De dag van de ontdekking… “Waarom ben ik op aarde?

Bronnen:
– Uitzending Hour of Power (Uitzending 15 april 2012 – John Maxwell – 39:45 tot 52:00)
– John Maxwell Company (www.johnmaxwel.com)
– John Maxwell (LinkedIn Profile)
– John Maxwell (Wikipedia)
– John Maxwell on Leadership (On Leadership)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.