Wat hebben blockchain, algoritmes en privacy te maken met vissen & zalm?

Geplaatst: 29 oktober 2017 in Het Nieuwe Managen, Het Nieuwe Werken
Tags:, , , ,

Amsterdam – Werkgevers zijn weer volop aan het zoeken naar nieuwe medewerkers. Voor het ene bedrijf om de groei aan te kunnen door de aantrekkende economie, voor het andere bedrijf om een significante verandering van de organisatie te faciliteren. In beide gevallen draait het om de juiste man/vrouw voor de te verrichten arbeid. Hoe vind je als bedrijf nou echt de juiste persoon voor jouw bedrijf? Het inzetten van een goed recruitmentplan is daarom essentieel om het voortbestaan of groei van het bedrijf te kunnen garanderen. Slimme recruiters met een goed netwerk weten zo nu en dan de ‘neusjes van de zalm’ eruit te pikken, maar in de kern vissen de bedrijven allemaal in dezelfde vijver. Wie heeft het beste aas? Wie heeft het beste visgerei om de juiste ‘zalm’ te vangen? En hebben we wel echt een ‘zalm’ nodig?

fishing.png

Veranderingen in Recruitment
Het zijn deze vragen die de kern vormen van de problematiek in recruitment. Technologie kan een belangrijke bijdrage leveren bij het zoeken en vinden van de juiste mensen, maar zal nimmer de recruiter geheel gaan vervangen. Intelligente algoritmes, verregaande verificatie via blockchain en optimale bescherming van privacy kunnen, ondanks deze moderne technologieën, nog steeds één factor niet vaststellen, te weten de menselijke klik! Het gevoel dat je de juiste persoon voor je hebt zitten die de ‘klus’ voor het bedrijf gaat klaren. Hiermee zeg ik onomwonden dat de toekomst van een recruiter wel gaat veranderen, maar nimmer gaat verdwijnen. Degene die de juiste visgerei weet te hanteren, het goede aas selecteert en expliciet weet wat er op het ‘menu’ moet staan, zal de juiste ‘vis’ uit de vijver weten te halen.

fantastic_fish

Wegnemen van tijdsverspilling
De wetenschap over het ‘menu’ is waar het omdraait! Hoe scherper de focus is over de uit te voeren arbeid, hoe genuanceerder de zoektocht kan plaatsvinden. Het voorwerk om daadwerkelijk de juiste potentie aan tafel te krijgen is dermate omvangrijk, dat hier technologie een belangrijke rol kan spelen. Hoe tijdrovend is het als je een vacature uitzet, vele cv’s ontvangt en onderzoek moet (laten) doen naar de potentiele kandidaten? En het zo is dat je meerdere gesprekken moet voeren waar al na enkele minuten blijkt dat het een mismatch is. Hoe goed je ook als recruiter bent, je kunt data (cv’s, onderzoek etc.) nou eenmaal niet zo snel analyseren binnen een acceptabele tijd dan technologie kan. Tel daarbij op dat het ‘headhunten’ van goede mensen eigenlijk altijd betekent dat je iemand ‘weghaalt’ bij zijn huidige werk- of opdrachtgever. Dan is privacy en anonimiteit in het proces noodzakelijk om te waarborgen voor de individuele persoon. De denkwijze over recruitment zal niet veranderen. Het gereedschap van de moderne recruiter echter wel!

blockchain

Blockchain als verificatiemethodiek
Wat heeft blockchain nu te doen met recruitment? Het is relatief eenvoudig voor te stellen als je het besef hebt dat deze technologie de basis vormt voor een hele snelle verificatie van data bij individuele bronnen die gezamenlijk de objectiviteit kunnen waarborgen. Vergelijk het met een onderzoek naar referenten. Als deze op voorhand al heeft plaatsgevonden, bij betrouwbare bronnen, wie zijn wij als mens dan om de objectieve resultaten in twijfel te trekken? Het gaat hier om alle soorten van data, van opleidingsgegevens tot ervaring, van kwalitatieve kenmerken als competenties tot beheersen van vaardigheden. Blockchain biedt de mogelijkheid om de verificatie actueel, adequaat en betrouwbaar uit te voeren zonder gebondenheid aan tijd of plaats. Waarbij ook de privacy volledig wordt gewaarborgd omdat het via pseudonimiseren en anonimiseren kan plaatsvinden. Zo intelligent is blockchain!

fibonacci-fish

Algoritmes voor adequate selectie
Een andere belangrijke factor is het gebruik van slimme algoritmes. Wie enigszins thuis is in wiskunde weet dat formules de basis vormen voor bedrijfsregels. De Fibonacci reeks is in de financiële wereld al decennialang een bewezen feit. De wetenschap heeft aangetoond dat deze reeks dicht bij de gulden snede zit (natuurwet). Het toepassen van algoritmes gebaseerd op de Fibonacci reeks was een logisch gevolg toen de plannen werden gesmeed voor het inzetten van technologie om recruitment te vereenvoudigen. Iedere stap die een mens doorloopt om persoonlijke kenmerken, zoals competenties en vaardigheden, te verbeteren is een optelling van hetgeen reeds is verworven. Door de intelligentie van diverse algoritmes te combineren ontstaan bedrijfsregels die zorgen voor de selectie van de juiste persoon voor de te verrichten arbeid, binnen de context van een organisatie waarbij ook culturele aspecten worden meegenomen. Concreet betekent het dat de voorselectie door middel van inzet van deze algoritmes, in de praktijk aangevuld met digitale leerprincipes (machine learning en artificial intelligence), zorgen voor substantiële tijdsbesparing en verhoging van efficiëntie.

werving-en-selectie

Privacy waarborgen voor bedrijf en persoon
Het derde essentiële onderdeel is privacy! Ieder mens is in zijn leven bezig met het realiseren van persoonlijke ambities, de zogenoemde NextStep. Voor de een betekent het meer financiën, voor de ander meer vrijheid en weer een ander zoekt naar zijn/haar passie. Soms kan dat binnen de eigen organisatie, maar is niet altijd bekend dat de ambities er zijn. En helaas in sommige situaties willen tevreden managers de arbeidskracht graag ‘vasthouden’ omwille van eigen belang van een afdeling. Het is voor bedrijven niet goed als doorgroei wordt bepaald door slechts waardering op basis van persoonlijke gesprekken met de medewerker. Om dit ‘zeer vaak’ aanwezige probleem op te heffen zijn er technieken beschikbaar, mede door inzet van blockchain en algoritmes, die pseudonimiseren en anonimiseren. Mensen worden op basis van persoonlijke kenmerken geselecteerd, moeten zelf toestemming geven dat zij daadwerkelijk geïnteresseerd zijn, zonder dat er vooraf bekend is wie de persoon is. Dat is voor vele bedrijven en zeker recruiters een enge gedachte. Zij menen de ‘controle’ kwijt te zijn omdat het systeem bepaalt wie er naar voren komt. Tsja, dat zal de grootste leercurve zijn in de komende tien jaar op het gebied van recruitment. Accepteren dat de technologie een snellere, adequatere en efficiëntere voorselectie kan maken door al die data van individuele personen met ieder zijn of haar eigen persoonlijke kenmerken.

favorit-spot.jpg

Uw visplek aan de vijver
Resumerend kunnen we tot de conclusie komen dat de volgende fase van de inzet van technologie is aangebroken namelijk het combineren van blockchain, algoritmes, data en rekenkracht om te komen tot de juiste informatie voor optimaliseren van recruitment in het algemeen en het selecteren van kandidaten specifiek. De verschillende inzichten leiden bij softwareontwikkelaars al tot de eerste oplossingen van enkele apps tot complete HR-oplossingen. Ook het innovatieve platform Fibonacci Jobs, dat gebruik maakt van de Fibonacci algoritmes in combinatie met blockchain om privacy te waarborgen voor bedrijf en persoon komt weldra beschikbaar voor het grotere publiek. De eerste pilotresultaten zien er goed uit! Het visgerei is klaar. De eerste bedrijven kunnen een stoel aan de vijver krijgen. En de visser kunnen worden opgeleid en begeleid bij de nieuwe wijze van vissen!

stichting-fibonacci-talents

Het maatschappelijke belang bij vissen in de vijver
Mijn persoonlijke motivatie om mijn expertise in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwe generatie technologie richt zich vooral op het ‘iedereen een eerlijke kans geven op het verwerven van arbeid dat past bij de persoonlijke kenmerken van de persoon’. Voor mij betekent het organisatie en mensen de kans geven bij elkaar te komen onafhankelijk van netwerk, vooroordelen, draagvlak of andere discriminerende factoren. De Stichting Fibonacci Talents Community is voor mij dé organisatie die vanuit de non-profit filosofie een serieuze maatschappelijke bijdrage levert aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het mogen gebruiken van het Fibonacci platform voor het uitvoeren van de leer- en werkprojecten voor de specifieke doelgroepen draagt er tevens toe bij dat werkgevers op een zeer efficiënte, veilige en betrouwbare manier een bijdrage kunnen leveren aan de verplichtingen van de participatiewet. Zonder op voorhand gelijk te worden geconfronteerd dat zij verplicht zijn om mensen met een ‘label’ aan te nemen, terwijl degene helemaal niet past in het bedrijf.

non-profit-matching

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de stichting: http://www.fibonacci.foundation.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.