Innovatie is geen diefstal van jouw idee!

Geplaatst: 22 januari 2013 in Algemeen, Het Nieuwe Managen, Het Nieuwe Regeren, Het Nieuwe Werken

AMSTERDAM – De eerste titel van het blog was “De weerstanden bij het individueel samen werken aan innovatie…”. Eenmaal het blog geschreven schoot mij een andere titel te binnen. Één die nog beter de inhoud van het blog bestempeld! Toch wilde ik de eerste titel jullie niet onthouden.

“Innovatie is uitvinden en commercieel exploitabel maken!” Een korte krachtige definitie van innovatie. De duivel zit in de details om het maar zo te zeggen, want kijken we verder dan komen er al gelijk weerstanden boven tafel. Hoe bescherm je jouw idee als je in een virtuele organisatie deelneemt? Werk je bij een ‘conservatieve’ organisatie dan is jouw intellectueel eigendom direct beschermd door een arbeidscontract en de daaruit voortvloeiende gedragscode. Wanneer je als zelfstandige professional aan de slag bent dan wordt het allemaal wat complexer.

Wie beschermt jouw Intellectueel eigendom? En wie het nieuwe ontstane idee?

Wil je kunnen samenwerken dan moet je jouw ideeën kunnen delen. Het komt echter dagelijks voor, zelfs bij het spreken met grote organisaties, dat iemand jouw idee maar niets vindt. Tot ineens enkele tijd later “jouw idee” boven water komt. Alleen dan zonder enige vorm van betrokkenheid en daarnaast ook nog eens zonder dat je er een gepaste beloning voor krijgt. Daar sta je dan! Een deskundige zelfstandige professional zonder de middelen en mogelijkheden om jouw recht te kunnen claimen. Het is oneerlijk maar waarheid welke zich dagelijks afspeelt.

De wetgeving kent mogelijkheden om tot bescherming van een idee, uitvinding of concept te komen. De noodzakelijke kosten zijn echter zeer hoog. Investeringen zijn voor velen moeizaam te krijgen als je je idee niet kan vertellen. Waar ligt de balans van vertellen van jouw idee en verkrijgen van potentiële investeerders of mensen die samen met jou het idee verder naar een hoger plan trekken?

We zijn met een aantal zelfstandige professionals bezig om een serieuze community te bouwen waarin wij de corporate regels rechtstreeks toepassen. Iedereen heeft een wederkerige geheimhoudingsverklaring getekend. Hiermee bevestigen we naar elkaar dat we alle rechten en plichten met elkaar eerbiedigen en waarborgen. Het geeft een duidelijke bescherming van de ideeën die worden ingebracht. Het product van de individuele ideeën blijken telkens een resultaat in het kwadraat te zijn. Het principe ‘één voor allen, allen voor één’ staat centraal. De kracht van samen werken aan samenwerking gaat zich in de nabije toekomst vertalen naar interessante innovaties. Het betekent dat er virtuele teams worden gevormd. Iedereen brengt zijn/haar eigen expertise in en weet dat hij/zij daarom wordt gewaardeerd. “Doen waar je goed in bent en laten waar een ander beter in is!” Samen bouwen aan groei door samenwerking.

De diverse platformen voor zelfstandige professionals hebben over het algemeen maar één doel en dat is verdienen aan de expertise zonder er waarde aan toe te voegen. Het geldt gelukkig niet voor iedere organisatie voor zelfstandige professionals, maar er zijn er genoeg die wel zo denken. Alleen door zelf op te staan als zelfstandige professional, jouw kennis en kunde in te brengen en de groei aan te durven om samen te werken aan samenwerking, gaat de wereld de komende jaren veranderen. Grote organisaties krijgen het moeilijk door zware overheadkosten. Een virtuele community heeft dat niet. De bundeling van individuele krachten, ideeën en positieve energie gaat zorgen voor de broodnodige innovatie in Nederland…

Samen met andere zelfstandige professionals vormen wij momenteel een community waar respect, vertrouwen, integriteit en loyaliteit de kernwoorden vormen. Het zijn de pijlers die worden verankerd in de genen van de community. Géén aansluitkosten, géén lidmaatschapskosten, maar gewoon een team van zelfstandige professionals die de krachten bundelen en met innovatieve plannen gaan komen. Hoor jij daar ook bij?

Het voordeel van het op deze wijze zelf in de hand nemen van de toekomst is dat er géén eisen worden gesteld aan jouw leeftijd, opleiding, geslacht of etnische achtergrond. Je kunt zijn wie je bent! Iemand met een geweldige schat aan ervaring of de leergierigheid om nieuwe ideeën tot je te nemen en verder te stimuleren. Er is geen ‘baas’ die je verteld om iets niet te doen. Alles wat je inbrengt is en blijft van jou. Alleen op deze wijze kun je in een ‘veilige omgeving’ komen tot excelleren als zelfstandige professional met steun van de mede zelfstandige professionals. Een omgeving waar jijzelf onderdeel van kunt worden… Innovatie, het is dichterbij dan je denkt…

Bronnen:

reacties
 1. Hans Timmerman schreef:

  Hallo Richard,

  Ik lees met veel plezier je blogs. Maar voor deze blog MOEST ik toch even reageren. Je stelt: “Innovatie is uitvinden en commercieel exploitabel maken!”. En dat is pertinent onjuist!

  Je hebt uitvinden en innoveren. Dat zijn twee totaal verschillende zaken die ook in economisch totaal verschillende perioden plaatsvinden. Uitvindingen vinden normaal plaats in de hoogtij dagen van de economie. Er is veel geld voor onderzoek en ontwikkeling. Er worden nieuwe zaken uitgevonden en daar wordt patent op aangevraagd. Commercieel bruikbaar is het beslist nog niet. Het zijn academische en research gerichte activiteiten.

  In de economische recessie – die altijd volgt op economische hoogtij, zie Kondratieff – staan er ondernemers op die deze uitvindingen gaan gebruiken om er commercieel succes mee te halen. In die periode zie je de patentgevechten omdat ondernemers hun intellectueel eigendom zeker willen stellen voor hun geplande verdien-model. Zo zitten we momenteel in de Kondratieff-winter en gloort er een nieuwe lente . . (en zien dus patentgevechten).

  Dus innovatie is ‘slechts’ het commercieel exploitabel maken. Beslist niet het uitvinden . . .

  Het moest me even van het hart 🙂

  Groeten,

  Hans Timmerman.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.